Szagosra sikeredett „biorepülések” Amerikában

Ne ijedjen meg, hogyha az éppen aktuális repülőjáraton furcsa gyorséttermekre jellemző illatot érez vagy épp állott pocsolya szagot – az amerikai légitársaságok ugyanis ezen a héten azzal versenyeznek, hogy minél sikeresebben bemutassák, hogy mennyire környezetvédők.

Néhány járatot különféle bioüzemanyaggal hajtanak majd írja a greenfo.hu. A First United Continental Houstonból Chicagóba tartó járatát hétfőn speciális névvel illették, az volt ugyanis a légitársaság első “Kékég Teszt Repülése”, mivel a szokásos üzemanyag helyett 60 százalék volt csak a kerozin és 40 százalék algából előállított bioüzemanyag. Az Alaska Légitársaság 75 repülőgépe közlekedik 80 százalékban kerozinnal és 20 százalékban gyorséttermekből begyűjtött használt olajjal, illetve főzőolajjal.

„Lehet repülni elhasznált főzőolajjal, sőt növényi olajjal is” – jelezte Robert Ames a Dynamic Fuels alelnöke. 11 zöldjáratot indítanak Seattle és Washington DC, valamint 64 járat ugyancsak Seattle és Portland, Oregon között. „Szerettük volna bizonyítani, hogy „ökojáratokat” nemcsak rövid útvonalakon tudunk indítani, hanem hosszabbakon is” – közölte Bobbie Egan, az Alaska társaság szóvivője. A légitársaságok becslése szerint körülbelül 10 százalékkal kevesebb káros gázkibocsátás történik a zöld járatokon. Az egyelőre még nem világos hogy mikor állandósulnak az Alaska „biojáratai”. Az azonban tény, hogy egyelőre ezek a járatok igen sok pénzbe kerülnek a légitársaságnak, mivel például a főzőolajért hatszor többet fizetnek, mint a szokásos kerozinért– közölte Egan.

Annak ellenére ilyen drága a kerozin helyettesítője, hogy egyre több készül belőlük és az árak is már egy ideje csökkennek. A Dinamic Fuels – a Tyson Foods óriáscég és a Syntroleum Corporation közös vegyesvállalata – jelenleg az egyetlen olyan amerikai cég, amelyik képes ilyen üzemanyagot előállítani. Erőművük még csak egy éve üzemel és az éves kapacitása 75 millió gallon.

A Tyson Foods egyébként a világ legnagyobb baromfiból, sertéshúsból és marhahúsbók készült termékeket előállító konszernje. A Robert Ames, a Dynamic Fuels alelnöke egyelőre nem kívánt a kerozint helyettesítő bioüzemanyag árakra vonatkozó kérdésekre megfelelni, csak annyit mondott, hogy reméli, azok ára tovább mérséklődik, majd hozzátette, hogy van elég használt főzőolaj is, mivel Amerika szereti a gyorséttermeket, azonban ilyen mennyiségben még nem áll rendelkezésre.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*