Magyarok a világ végén

November 17-én kerül a mozikba Birinyi József rendező és Dr. Tokaji Ferenc szerkesztő, zarándok, „Út a csillagok alatt, „EL CAMINO – A VILÁG OLTÁRÁTÓL A VILÁG VÉGÉIG” című magyar dokumentumfilmje, amelyben két zarándok erőpróbáját, szakrális megtisztulását követhetjük nyomon. Megismerhetjük a csodás portugál, galíciai, spanyol tájakat és városokat, azok magyar vonatkozásait, és talán arra is választ kaphatunk: miért vágnak neki százezrek az El Caminónak?

Két magyar zarándok – Dr. Tokaji Ferenc és Szabó Péter – útját, a legvénebb kontinensen átívelő történetét mutatja be a film. A barátokat két kamerával kísérték el az alkotók a Portugál El Camino zarándokúton – ez 16 portugál és 14 spanyol várost jelent, a „világ oltáráról”, Fatimától egészen a „világ végéig”, a kontinentális Európa egyik legnyugatibb pontjáig, „Finis Terráig”. Összességében több mint 500 km-t gyalogoltak érintve például Alcobaca, Porto, Tomar, Barcelos, Santiago városát. Kevesen tudják, hogy több Camino is létezik – ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Portugál, amely számtalan magyar vonatkozású emlékkel rendelkezik. Ilyen például a hazánk fiai által építtetett Fatimai Magyar Kálvária, vagy Európa egyik legrégebbi egyeteme Coimbra-ban, ahol magyar hercegek is tanultak.

A dokumentumfilm betekintést nyújt természeti és emberi csodákba, a portugálok és spanyolok életébe, kultúrájába, mítoszaiba. Láthatjuk, milyen egy út menti zarándokszállás, és egy XXI. századi speciális „templom” – azaz egy stadion, amelyben emberek tízezrei drukkolnak kedvenc focicsapatuknak. Választ kaphatunk, miért vágnak neki százezrek az El Camino-nak, mi hajtja őket az aznapi negyvenedik kilométer után, és vajon melyik a rosszabb: a kicsit vizes, vagy a teljesen átázott bakancs? (Na, jó annyit elárulhatunk: állítólag az előbbi!) Kiderül: milyen érzés megpillantani az „Újvilág” felé nyújtózó óceánt, megszerezni az újabb pecsétet a zarándoklevélbe, és ott lehetünk „hőseinkkel”, amikor már csak méterek választják el őket útjuk végétől.

A filmben dr. Tokaji Ferenc belső monológja (Papp János, kipróbált zarándok, színész fantasztikus előadásában) vezet végig a Caminón. „Az Út a csillagok alatt többek között ebben tér el a többi „Camino-filmtől” – mondja Birinyi József a film rendezője, producere, aki kiemeli: a két kamera és az operatőrök nem „zavarnak”, nincsenek előre elgyakorolt jelenetek (legalábbis a néző nem veszi észre), többségében spontán szituációkat vettek fel. Nem csak egy dokumentumfilm a sok közül. Adódik a kérdés: ki váltson jegyet rá? „A filmet a vallásos, a világi és a kultúra iránt nyitott embereknek készítettük, bemutatva az El Camino nálunk kevésbé ismert vonatkozásait” – árulta el a sajtóvetítés után a főszereplő, Dr. Tokaji Ferenc, aki hozzátette: annak is nagy élményt nyújthat a film, aki egy zarándok belső gondolataira, szakrális megtisztulására kíváncsi. „Az El Camino, az út, állandó, de mindig más, és mindenkiben másképp jelenik meg, így minden egyes nézőt más élménnyel gazdagíthat.”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*