Ki tette zsemlébe a hamburgert?

Grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek.A tévhitekkel ellentétben a hamburger története nem Amerikában kezdődött, hanem Oroszországban.

800 évvel ezelőtt, amikor a tatárok átvonultak a sztyeppéken, hogy a zsákmányul ejtett marhákat hasznosítani tudják, húsukat a nyergük alá tették, ott megpuhították, majd felaprították.

A XVIII. században német matrózok hazájukba vitték a hasonló módon tárolt húsokat, majd azokat szakácsok ízesítették és megsütötték. Így született a hamburger, melyet Hamburgról, a kikötővárosról neveztek el. Mindmáig nyitott a kérdés, hogy kinek jutott eszébe az a zseniális ötlet, hogy a hamburgert zsemlébe tegye. Az tény, hogy 1948-ban Richard és Maurice McDonald december 20.-án nyitották meg átalakított gyorsétteremüket San Bernardinóban, Kaliforniában.

Az alapjának másik feléül szolgáló szendvicset John Montagu, Sandwich grófja fedezte fel, aki kenyerek közé tett húst. Ennek speciális változata lett népszerű Németországban és Ausztriában, ahol zsemléket használtak erre a célra. A 19. században aztán a nagy kivándorlási hullámmal került az Amerikai Egyesült Államokba az étel. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak, ennek alapján nevezték el.

New York városában már a század közepe után elkezdték felszolgálni hamburg steaknek nevezett ételt, vagyis a szintén Hamburgból érkező darált húst, amit sóztak, füstöltek és hagymával, valamint kenyérrel szolgáltak fel. A marhatenyésztés folyamatos növekedése miatt a hús ára egyre csökkent, és a századfordulóra széles rétegek számára elérhetővé vált.

 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*