Félmilliárdot ért a legendás gazfickó fényképe

A vártnál sokkal magasabb áron, 2,3 millió dollárért kelt el egy aukción az a fénykép, amely a Billy, a Kölyök néven ismert vadnyugati banditát ábrázolja. Az 1881-ben meghalt William Bonney-t egy seriff lőtte le.
 A leghíresebb vadnyugati fegyveres bandita, Billy, a Kölyök mindössze 25 centet fizetett az 1880-as évek végén, hogy lefényképeztesse magát. Százharminc évvel később egyetlen hiteles fényképe 2,3 millió dollárért (430 millió forintért) kell el a Denverben megrendezett árverésen. A fotó ára messze meghaladta a gyűjtők becslését, akik arra számítottak, hogy úgy egymillió dollárért kel majd el. A denveri árverésen William Koch gyűjtő, a republikánus párt egyik jelentős szponzora vette meg a fotót tíz percnyi licit után. Melissa McCraken, az árverési ház szóvivője elmondta, hogy a 19. századi vadnyugati bűnöző képe volt az aznapi árverés legdrágábban elkelt darabja.
A ferrotípia (fémalapú gyorsfénykép) feltehetően 1879-ben vagy 1880-ban készült az új-mexikói Fort Sumnerben, az eredetileg William Bonney néven született fegyveres rabló ekkor húszéves volt. Gyűrött kalapban, többrétegű öltözékben, vastag pulóverben ábrázolja a férfit. Jobb oldalon kezével lazán egy Winchester karabélyra támaszkodik, a bal oldalán pisztolytáskában egy Colt revolver. Állkapcsa a képen aszimmetrikusnak tűnik, valószínűleg egy hirtelen mozdulat vagy a hosszú pózolás miatti grimasz következtében. A ferrotípiához fémlemezeket használtak fel, és tükörfordításban ábrázolta a felvétel tárgyát. Így terjedt el az a téves hiedelem, hogy Billy, a Kölyök balkezes volt.
A legenda ihlette az 1958-ban készült Balkezes pisztolyhős című filmet, amelyben Billy, a Kölyök szerepét Paul Newman játszotta.
Billy, a Kölyök a barátjának, Den Dedricknek ajándékozta a felvételt, amely az ő leszármazottai, az Upham család tulajdonába került. A képet Stephen és Art Upham bocsátotta árverése. Egyetlen alkalommal volt nyilvánosan kiállítva, az 1980-as években az új-mexikói Lincoln megye múzeumában.
Billy igazi vadnyugati coltvirtuóz volt, egy marhaháborúban lelőtt egy seriffet, majd miután elfogták, megszökött a börtönből, és üldözői közül két seriffhelyettessel is végzett. Végül a Kölyköt Pat Garrett seriff lőtte le 1881-ben, és Fort Sumnerben temették el.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*