Amerika nem tud növekedni az ázsiai-csendes-óceáni térség sikere nélkül

Az Egyesült Államok képtelen lesz ismét munkalehetőségeket teremteni, ha az ázsiai-csendes-óceáni térség nem fejődik sikeresen – jelentette ki vasárnap Barack Obama amerikai elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) kétnapos, a hawaii Kapoleiben megtartott csúcstalálkozójának hivatalos megnyitóján.

Obama, aki már korábban is “Amerika első csendes-óceáni elnökeként” határozta meg magát a 21 legmagasabb szintű delegációt üdvözölve úgy fogalmazott, hogy a térség “abszolút kritikus” jelentőséggel bír az amerikai növekedés szempontjából és az vezető prioritás a kormánya számára. Sürgette a régió országait, hogy működjenek együtt a még gyorsabb, még erősebb és a jelenleginél fenntarthatóbb gazdasági növekedés érdekében.

A megnyitót megelőzően, szombaton Obama találkozott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai és Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, akikkel a Koreai-félszigetről és Iránról, a világkereskedelem kiegyensúlyozásáról tárgyalt.Az APEC országai között bonyolódik le a világkereskedelem mintegy fele. A szervezet csúcstalálkozójának egyik fő témája a Transz-csendes-óceáni Partnerség elindítása, amely végeredményben a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetévé válhat. Barack Obama kilencnapos hivatalos körúton tartózkodik a Csendes-óceán térségében, amelynek során Kalifornia és Hawaii után ellátogat Ausztráliába és Indonéziába is, ahol Balin a kelet-ázsiai országok csúcsértekezletén vesz majd részt.(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*