Mangalicával Amerikába

Jövő év közepétől talán bővülhet az amerikai piacra szállított sertéshústermékek köre, mert Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ígéretet kapott, hogy hazánkat sertéspestismentes országnak nyilvánítják. A korlátozás feloldása utat nyithat a minőségi magyar áruk, például a mangalica kivitele előtt – írja a Magyar Nemzet. 

A következő év nyárig az USA elismerheti hazánk sertéspestis-mentességét – jelentette ki Fazekas Sándor tárcavezetővel folytatott tárgyalásán Max Holtzmann amerikai mezőgazdasági minisztériumi államtitkár. Ennek azért van különleges jelentősége, mert bár Magyarország mentes a sertéspestistől, mégis az USA feketelistáján szerepel, amely korlátozza bizonyos termékek exportját – jelentette ki a hír kapcsán a tárcavezető.

Az árupaletta bővítésében reménykedik a szalámival az amerikai piacon már sikeres Pick Szeged, tudta meg a lap Nagy Endre vezérigazgatótól, aki elmondta készen állnak a már bevezetett termékeiken felül újak kifejlesztésére is.

A sertéságazat fellendítésére azért i lenne mihamarabb szükség, mert amíg a kivitel a 2004-es száztízezer tonnáról alig kilencezer tonnával nőtt 2009-re, addig a behozatal ugyanebben az időszakban nyolcvanezer tonnáról száznégyezerre emelkedett. (OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*