Visszavonul Dennis B. Ross

Visszavonul Dennis B. Ross, aki közel-keleti és iráni ügyekben Barack Obama elnök egyik legbefolyásosabb tanácsadója volt – közölte pénteken a The New York Times.

A lap rámutatott, hogy Ross, aki 2009 februárjától a külügyminisztérium, 2009 júniusától pedig a nemzetbiztonsági tanács meghatározó munkatársa volt, olyan időszakban távozik a kormányzatból, amikor az izraeli-palesztin tárgyalások tartósan szünetelnek, az amerikai-iráni viszonyban pedig új feszültségek keletkeztek. A Fehér Ház szóvivője a veterán diplomata decemberre tervezett visszavonulásával kapcsolatban kijelentette, hogy Ross eleve csak két évre vállalta megbízatását, s megbecsülés illeti, amiért csak három esztendő elteltével lép vissza.

Ross fél évvel azután jelentette be távozását, hogy lemondott George J. Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti megbízottja. A The New York Times szerint az újabb kilépés annak is mutatója, hogy milyen mértékben meggyengült a közel-keleti békefolyamat, amelynek sikerre vitele korábban Barack Obama elnök külpolitikájának egyik legfontosabb célkitűzése volt. A 62 éves Ross, aki kiváló kapcsolatokat ápolt a mindenkori izraeli vezetéssel, öt elnök közel-keleti tanácsadója volt. Fontos szerepe volt az amerikai-izraeli katonai együttműködés elmélyítésében, valamint az “arab tavasz” változásaira adott hivatalos amerikai válasz kidolgozásában.

Ő volt a szellemi atyja annak az Obama-indítványnak, hogy a két állam létrejöttén alapuló izraeli-arab békemegállapodásban a határokat alapvetően az 1967 előtti állapotoknak megfelelően kellene megállapítani, de azok megvonásánál figyelembe kellene venni az azóta létrejött zsidó településeket is. Dennis Rossnak többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült lebeszélnie a palesztin vezetést arról, hogy szeptemberben az ENSZ-ben a palesztin képviselet állami rangra emelését kérje. A diplomata, aki több külpolitikai témájú könyv szerzője, a továbbiakban a washingtoni Közel-keleti Politika Intézetében folytatja tudományos pályafutását. (MTI)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.