TransCanada kőolajvezeték

Környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva az amerikai kormány 2013-ra, vagyis a jövő évi elnökválasztás utánra halasztotta a döntést a Kanadából Texasba vezető Keystone XL kőolaj-vezeték nyomvonaláról – közölték pénteken az amerikai napilapok.

A TransCanada által megépítendő, több mint 2700 kilométer hosszú, mintegy 7 milliárd dollár értékű beruházásról szóló döntést hivatalosan Nebraska állam környezetvédelmi aggályai miatt halasztották el. Az amerikai külügyminisztérium által bejelentett halasztást a már eddig is 3 évi késedelmet szenvedett kőolajvezeték-építés kérdésében Barack Obama elnök – egészségi és biztonsági megfontolásokra hivatkozva – külön nyilatkozatban üdvözölte. A tervek szerint Alberta tartományból kiinduló vezeték az Egyesült Államokban Montana, Észak-Dakota, Dél-Dakota, Nebraska, Kansas és Oklahoma állam érintésével jutna el Texasba. A cső napi 1,1 millió hordónyi nyersanyagot szállítana a kanadai olajhomok-mezőkről az amerikai finomítókba.
Az amerikai kormány csütörtöki döntését élesen bírálták mind a republikánusok, mind a szakszervezetek, azt állítva, hogy azt a környezetvédők szavazatainak elnyerése motiválta, szemben mintegy 20 ezer új munkahely megteremtésének lehetőségével. Az illetékes környezetvédelmi hivatal egyik vezetője cáfolta, hogy a halasztás hátterében politikai okok húzódnának meg. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*