Az eurózóna összeomlása

Egy újabb recesszió “fokozott veszélyére” figyelmeztette a fejlett gazdaságokat egy pénteken nyilvánosságra hozott elemzésében a Nemzetközi Valutaalap.

Az G20-csoport múlt heti csúcstalálkozójára megfogalmazott, de csak pénteken közzétett IMF-állásfoglalás szerint a talpra állás üteme a fejlett gazdaságokban továbbra is lassú. “Politikai bénultság és következetlenség súlyosbította a bizonytalanságot, a bizalomvesztést, és fokozta a feszültséget pénzpiacokon” – szögezte le a dokumentum. A valutaalap szerint a fejlett gazdaságoknak sürgősen hiteles középtávú költségvetési terveket kell kidolgozniuk és elő kell készíteniük a pénzügyi szektor további reformját. A legfontosabb feltörekvő gazdaságok kormányainak ugyanakkor lehetővé kell tenniük a gyorsabb árfolyam-módosítást.
Az IMF úgy látja, “jelentős bizonytalanság” alakult ki akörül, hogy hogyan valósítsa  meg költségvetésének  fenntarthatóságát az Egyesült Államok, Japán és az euro-övezet néhány gazdasága.”A bizonytalanság csökkentésének érdekében ezen gazdaságoknak haladéktalanul hiteles középtávú konszolidációs terveket kell elfogadniuk, amelyek segítségével meg lehet őrizni a fellendülés megfelelő rövidtávú pénzügyi támogatásának lehetőségét” – olvasható az IMF állásfoglalásában. A G20-csúcson a figyelem elsősorban az eurózóna összeomlásának, különösen a görög és az olasz államcsőd elkerülésére irányult. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*