Rémálom a forint utcában

A forint óriásit gyengült az euróval szemben, a görög és az olasz helyzet miatt a jegyzések ma reggelre átlépték a 311-es szintet is, ami 2,5 éves mélypont és óriásit erősödött a svájci frank a forinttal szemben. A borús befektetői hangulat és a leminősítési pletykák „tettek be” a hazai pénznek. 

Eközben csak magas hozam mellett keltek el a magyar állampapírok, és megugrott hazánk csődkockázata is. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője szerint a válság mozgatja az árfolyamokat. Az euróárfolyam miatt a kormányt ért bírálatokra azt mondta, nyilvánvaló, hogy egy nemzetgazdaság teljesítménye nem tud napról napra javulni, vagy romlani annyit, amennyit az árfolyammozgás mutat. Közben külföldi vélemények szerint sokan negatívan tekintenek a forint kilátásaira a magyar kormány gazdaságpolitikai hitelességének jelentős csökkenése miatt. Az egyik nagy londoni bankház Magyarországgal foglalkozó elemzője szerint az lenne a legfontosabb, hogy a hitelességet minél hamarabb helyreállítsa a magyar kormány.

A negatív nemzetközi tőkepiaci hangulat egész Európát sújtotta tegnap. Utoljára a 2008–2009-es válság során volt ilyen gyenge a forint: az euró ára ismét két és fél éves csúcsra, 311 forint fölé emelkedett, míg a frank 251 forint fölé drágult – írja a Magyar Hírlap. Ugyanakkor a dollár még durvábban drágult: a reggeli 222-es szintről 227 forint közelébe ment, ami nagyjából 2,2 százalékos árfolyamváltozás. A forintgyengülés oka az volt, hogy piaci körökben olyan pletykák terjednek, amelyek szerint az Standard & Poor’s hitelminősítő cég leronthatja Magyarország besorolását. Eladói nyomás mutatkozott a magyar állampapírpiacon a forint hanyatlásával párhuzamosan, csak magas hozam mellett lehetett értékesíteni a hazai befektetési eszközöket. Eközben az ötéves CDS-felár (csődkockázati mutató) 570 bázispont körülire ugrott a keddi 540 bázispont körüli záró szinthez képest, azaz egyre közelebb jár a Lehman Brothers 2008. őszi bukása utáni pánikban kialakult 630 bázispontos abszolút csúcshoz.(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*