Padlóra küldték a forintot és mínuszba vágták a tőzsdéket

Az olasz és a görög belpolitikai bizonytalanság miatt romlik a hangulat a piacokon. A tőzsdék mínuszban vannak, nyugat-európában több mint 1 és 2 százalékos a veszteség és idehaza a Bux is 1,5 százalékot vesztett eddig. A forint óriásit gyengült az euróval szemben, a jegyzések elmentek 311 forintig is, ami 2,5 éves mélypont, ebben szerepet játszhat az, hogy egyes elemzők nem zárják ki azt, hogy ma leminősíthetik Magyarországot, ugyanis ma érkezett Magyarországra az IMF küldöttsége éves felülvizsgálatra.A piacok eleinte jól fogadták Berlusconi lemondását, mostanra azonban elvesztették erejüket. Görögországban ma jelentik be az új koalíciós kormány megalakulását. Sajtóértesülések szerint Lucas Papademos korábbi EKB-alelnök a miniszterelnöki poszt várományosa, de arról is írt a sajtó, hogy nem élvezi a parlamenti pártok többségének támogatását.

Silvio Berlusconi szerint februárban előre hozott választásokat tart majd Olaszország, mivel úgy véli, hogy senki sem tud majd többséget szerezni a parlamentben. Ő már nem indul a kormányfői tisztségért. Berlusconi kijelentette, hogy a költségvetési törvény elfogadása után azonnal lemond. A belpolitikai bizonytalanság, illetve az állampapírpiaci feszültségek miatt ma 23 bázispontos emelkedéssel új történelmi csúcs közeli szintre ért az 5 éves olasz CDS-felár. Egyelőre a legtöbb piaci szereplő a kötvénypiaci folyamatokat figyelheti, s ez alapján kijelenthetjük ismét itt a pesszimizmus.

Az euró a dollárral szemben 1,38 feletti szintekről 1,37 közelébe ereszkedett már le, s a forint euróval szembeni jegyzése 310 fölé lépett, a svájci frankkal szembeni kurzus átlépte ismét a 250-et, a dollárral szemben pedig újfent a 227-et közelíti. Az olasz kötvényhozamok az elmúlt néhány hónapban úgy emelkedtek, hogy az Európai Központi Bank augusztus eleje óta az olasz kötvények legnagyobb vásárlójaként jelent meg a piacon. Eddig összesen 100 milliárd eurót költött olasz és spanyol kötvények vásárlására a jegybank. A friss hírek szerint az olasz kötvények letéti igényét valamennyi lejáraton 3,5-5,0 százalékponttal emelték, amely fokozza az eladói nyomást.Olaszország államadóssága 1900 milliárd euró (2600 milliárd dollár). Ez a második legnagyobb az euroövezeten belül, s nagyobb, mint a görög, spanyol, portugál és ír együttvéve – írták a Quaestor elemzői.

Az olasz gazdasági-pénzügyi helyzetet számos befektető és Olli Rehn EU-biztos is aggasztónak tartja. Az olasz államfő, Giorgio Napolitano konzultációt folytat a politikusokkal egy abszolút többséget élvező kormány megalakításáról, de elképzelhető, hogy új választásokat ír ki, s addig egy szakértő kormány kap mandátumot. Az ellenzék többsége támogatja a szakértő kormány megalakítását is. A szóbeszédek szerint egy ilyen kormány vezetésére Mario Montit, korábbi EU versenybiztost kérhetik fel. Az olasz törvények értelmében miután egy miniszterelnök elveszíti a parlament többségének támogatását, ezt követően legkorábban 45, legkésőbb 75 nap múlva parlamenti választásokat kell tartani.

Berlusconi 1994-ben kezdődő politikai pályafutásának felét a miniszterelnöki poszton töltötte, 3 választást nyert meg, s ezzel az egyik leghosszabb ideig hivatalban lévő olasz miniszterelnökként tartják számon. Népszerűsége az utóbbi hónapokban tovább romlott, ugyanis a választók 22 százalékának élvezte már csak a támogatását, 66 százalékuk pedig egyáltalán nem támogatta.(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*