Megszűnik a rokkantsági nyugdíj!

Megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék. A kormány elfogadott egy előterjesztést, amely az új rokkantnyugdíj-rendszer koncepcióját tartalmazza, a szükséges törvény-előkészítés már meg is kezdődött. 

Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert, mert a jelenlegi szisztéma fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál – közölte sajtótájékoztatóján a kormányszóvívő. Giró-Szász András bejelentette: megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék. Ezek helyett egységes táppénzszerű ellátást vezetnek be.

Ennek két része: a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás. A szerdai kormányülésen elfogadták a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódó új intézményrendszer koncepciójáról szóló előterjesztést, és egyben a kormány elrendelte az előterjesztéshez kapcsolódó törvényjavaslat kidolgozását. A céljuk nem az azonnali bevételnövelés, magát a rendszert akarják megváltoztatni. Azt akarják elérni, hogy aki munkaképes, az minél inkább a munkából szerzett jövedelmére támaszkodva biztosítsa megélhetését, még akkor is ha megváltozott munkaképességű. Az államtitkár szerint hosszabb távon lehetnek az új rendszernek előnyei, az új megállapítások például már a statisztikák szerint jelentősen visszaestek. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*