Magyar aranyműves kitüntetése dubajban

Kitüntetést vesz át Dubajban Nagyné Ráski Orsolya aranyműves-ékszertervező férjével, Nagy Dániel ötvösművésszel együtt csütörtökön a 16. Dubaji Ékszer Héten (Dubai Jewellery Week).

Két-két tárggyal lehetett pályázni, és el kellett küldeni az ékszertervet a dubaji szervezőknek. Medált és fülbevalót készített 18 karátos fehéraranyból és mindegyiket egy briolett csiszolású (szögletes lapokra csiszolt) akvamarin drágakővel díszítette – mondta el elutazása előtt Nagyné Ráski Orsolya az MTI-nek. A rómaiak úgy állapították meg a kő minőségét, hogy a tengerbe merítették és csak azokat tartották értékesnek, amelyek “eltűntek”, vagyis nem tűntek fel a vízben – tette hozzá.


Az ötvösművész úgy tervezte meg a fülbevalót, hogy az a fül anatómiai formájára kapaszkodjon és akvamarinnal díszítette. A medál dizájnja hasonló, a víz színű kő könnycsepp formájú és kiemeli a fehérarany ékszer szépségét. Ráski Orsolya férjével együtt a Práter utcai szakiskolában tanulta ki az ötvösmesterséget, férje közben a drágakőszakértést és a díszítővésnökséget is megtanulta. 2005-ben alapító tagjai voltak a Magyar Ötvös Szövetségnek. Eddig a világban – a mostani díjjal együtt – 50 elismerést vehettek át munkáikért. A dubaji ékszerkiállítást, vásárt és díjátadót a World Trade Centre-ben tartják 1500 négyzetméteren. Háromszáz kiállító vesz részt az “aranyos” seregszemlén 30 országból, s most először mutatkozik be Lengyelország. Kilenc állam nemzeti pavilont is állított, köztük van Hong Kong, India, Olaszország és Törökország.


Az ékszerek mellett igazgyöngy, gyémánt és luxusóra bemutatót is tartanak, szemináriumot a drágakövekről és a biztonság- technikákról, mivel nagy értékek védelméről van szó. A 3. Dubai Jewellery Design Awards-on 11 díjat adnak át, külön kategóriában vannak a kézzel és külön a géppel készített ékszerek, elismerik az amatőrök és a diákok munkáját, kiosztják a leginnovatívabb és a legmodernebb ékszertervező díját. Az újító tervező kategóriában kap díjat Nagyné Ráski Orsolya.(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*