Az eurózóna válsága az Európai Uniót is szétrobbanthatja

Az euróövezet válsága miatt “elveszett évtizedtől” félti Soros György Európát, aki szerint a krízis elhúzódása akár az Európai Uniót is lerombolhatja. A magyar származású amerikai üzletember a Le Monde című francia napilap szerda délutáni számának adott interjújában úgy vélte, hogy miután a pénzügyi megoldások adottak, most elsősorban az európai építkezés “vágyát” kell megerősíteni.

Soros szerint az eurózóna még mindig veszélyben van, s annak szétesése nemcsak az övezet országaira, hanem Európára, sőt az egész világra nézve “katasztrófa” lenne. Az Európai Unióban erős recessziós időszakot eredményezne, amit szerinte mindenképpen el kell elkerülni, mert az egy olyan “elveszett évtizedet” jelentene, amilyen Japánban vagy Latin-Amerikában volt korábban. “A politikai következmények óriásiak lehetnek: az euró elhúzódó válsága feltehetően az Európai Unió szétesésével végződne” – hangsúlyozta.

Az üzletember meg van arról győződve, hogy az eurókötvények létrehozása lesz a megoldás, amely jobb gazdasági integrációt és fiskális harmonizációt fog eredményezni. “Ha meg akarják menteni az eurót, a vezetőknek nem lesz más választása” – hívta fel a figyelmet Soros. Hozzátette: “de ezenfelül most újra kell az európai gondolatot fogalmazni, megtalálni azokat a pozitív elemeket, amelyek lelkesítő vággyá és eszmévé tették Európát”. A francia-német páros Soros szerint nem elég hatékony, nem lehet ugyanis a jelenlegi, hatalmas válságot néhány hónapos perspektívában kezelni. Ezenkívül a demokratikus legitimitás hiányát is hátrányként említette az üzletember, ezen a téren szerinte visszafelé halad az Európai Unió.

“Ez a két aspektus kölcsönösen erősíti egymást, amely kifejezetten negatív dinamizmust és stagnálást, sőt dezintegrációt eredményez 2008 óta. Meg kell állítani ez a folyamatot” – véli Soros. Véleménye szerint az Európai Unió “felemelkedése és bukása különös párhuzamban áll a pénzügyi buborék” mozgásával, mert mindkettőt ugyanazok a mechanizmusok működtetik.   Soros szerint a születőben lévő Európa-ellenesség a kormányzó politikusok hibája, akik legfeljebb megőrizni próbálják azt, ami van, de nem törekednek előrelépésre. A meglévő berendezkedés viszont nem elég koherens és javításra szorul. “A tisztán nemzeti megoldások pedig csak az európai gondolat széteséshez fognak vezetni” – mondta Soros György.(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*