Nincs tenger, de van ötezer tengerész

Több mint ötezer szerb állampolgárságú tengerész hajózik a világ különböző vizein, idegen felségjelű tengerjáró hajókon, jóllehet Szerbiának nincs tengere, viszont az Európai Unióhoz tartozó országokkal és a világ más államaival folytatott árucsere-forgalmának 90 százalékát tengerjáró hajókkal bonyolítja le.

Egyebek között ezekkel a szavakkal indokolta meg kedden a szerb parlament elé terjesztett tengerhajózási törvény tervezetét Milutin Mrkonjic, a kormány közlekedési és energiaellátási minisztere, hangsúlyozva azt is, hogy az új törvénnyel szabályozni fogják az idegen zászlók alatt hajózó szerb tengerészek jogait is.  Ezen túlmenően a készülő törvénnyel megteremtik a jogi kereteit annak is, hogy a nagy kereskedelmi flottával rendelkező külföldi hajótulajdonosok a jövőben Szerbiában jegyeztessék be hajóikat.

Így az is lehetővé válik, hogy – noha Szerbiának nincs tengere, sem kijárata a tengerre – a szerb zászló feltűnjék a világ bármely tengerén vagy óceánján. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Szerbiának már most több tengerésze van, mint sok tengerparti országnak és a kereskedelmi tengerészet jelentőségéről tanúskodik az is, hogy számos kontinentális ország rendelkezik tengerjáró flottával. Példaként említette Szlovákiát, amely tíz konténerszállító hajóval rendelkezik, Ausztriának pedig hét olajszállító óceánjárója van, Csehország pedig 15 különböző rendeltetésű hajót birtokol.

Parlamenti felszólalásában a szerb miniszter azt is kiemelte, hogy az új tengerhajózási törvényre már azért is szükség van, mert az uniós felzárkózás folyamatában minden csatlakozni kívánó országnak össze kell hangolnia tengerjogi törvényeit az uniós jogszabályokkal. A parlamenti vita sajátos “színfoltjaként” az ellenzéki szerb radikálisok helyeselték a miniszter előterjesztését, mondván, “a szerb kormányban csak Mrkonjic miniszter van tisztában azzal, hogy szükség van egy tengerhajózási törvényre, mert egyszer megvalósul a radikálisok Nagy-Szerbiáról szóló elképzelése, és Szerbia ki fog jutni a tengerre és akkor erre a törvényre szüksége lesz az országnak”. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*