Együtt bukott a görög miniszterelnökkel

Jól fogadták a piacok az olasz miniszterelnök lemondásának hírét. Silvio Berlusconi ugyanis azt mondta, hogy lemond a stabilitási törvénycsomag elfogadása után. Az olasz miniszterelnök elveszítette abszolút többségét a parlamentben, a tavalyi zárszámadási szavazása ugyanakkor sikeres volt.
 
Silvio Berlusconi körül tegnap este annyira elfogyott a levegő, hogy belátta le kell mondania, már csak a papírmunka maradt hátra. A görög miniszterelnökkel együtt bukott, így két napon belül két erős vezéráldozatot is szedett az európai válság. Közben egyre több bank rontja az olasz gazdasággal kapcsolatos kilátásait. Több elemző szerint akár önbeteljesítő jóslat is lehet az olasz csőd, hiszen ha az állampapír-hozamok tovább emelkednek a hatalmas olasz kötvénypiacon, akkor rövid időn belül kétségessé válhat, hogy Olaszország tudja – e magát a piacról finanszírozni. Berlusconi számos közéleti botránya, és több korrupciós botrány ellenére az olasz politika nagy túlélője, 17 éve domináns szereplője. A piacok egy szakértői kabinet létrejöttében bíznak, ezt támogatja az olasz baloldal is.A pártpolitikától független kormány végrehajthatná a szükséges reformokat, anélkül, hogy az újraválasztásáért aggódna. A szakértői kormány vezetője Mario Monti volt európai versenyjogi biztos lehet.

A tőzsdék emelkednek, a hangulat bizakodó reggel. Ebben segít az is, hogy kínában a vártnál jóval alacsonyabb lett az előző havi infláció, sikeresek voltak tehát a lassító intézkedések. Félő csak az, hogy a hatalmas kínai ingatlanpiacon képződött árbuborék túl hamar ereszt majd le. A nyersanyagárak is megpattantak, olyannyira, hogy 3 hónapos csúcsra emelkedtek, az amerikai könnyűolaj jegyzése 97 dollár fölé került, a Brent jegyzése 113 dollár fölé ment, persze ehhez az is hozzájárult, hogy az OPEC megemelte az olajfogyasztásra vonatkozó várakozását. Drágult az arany is, egészen 1793 dollárig. (OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*