Országos sztrájk az olasz benziknutakon

Kedd estétől péntek reggelig sztrájkot hirdettek az olaszországi benzinkút-üzemeltetők. A sztrájkot a szakszervezetek elhalaszthatják, ha ma délután sikerül eredményt elérni az illetékes minisztériummal folytatott tárgyaláson.

Az utolsó pillanatig folyik az egyeztetés a két és fél napos országos benzinkutas sztrájk elkerülése érdekében. Az üzemanyagtöltő állomásokon dolgozók érdek-képviseleteit délután várják újabb megbeszélésre a római gazdasági fejlesztési minisztériumba. Ha ez eredménytelenül zárul, az italiai benzinkutak a városokban ma este 19 órától péntek reggel 7 óráig beszüntetik  a szolgáltatást. Az autósztrádákon a sztrájk kedd este 22 órakor kezdődik. Szicíliában huszonnégy órával hosszabb lesz  a munkabeszüntetés, a sztrájk már hétfőn este elkezdődött.

A sztrájk alól kivételt jelent az esőzések miatt természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánított Toszkána és Liguria tartománya, Piemontéban is kizárólag éjszaka tartanak zárva a benzinkutak. A sztrájk indokait Roberto Di Vincenzo, a benzinkutasokat képviselő Fegica-Cisl szakszervezet főtitkára azzal indokolta, hogy a benzinkutasok sürgetik a piac-liberalizációját, alacsonyabb adóterhet és a benzinkutasok által húsz éve élvezett jövedelemadó-kedvezmény fenntartását követelik.

A kormány az utóbbit el akarja törölni évi 21 millió euró többletbevételben reménykedve és megfeledkezve arról, hogy a benzinkutasok így is évi 38 milliárd eurót juttatnak az államkasszába – hangoztatta Di Vincenzo. Hangsúlyozta, hogy nem a benzinkutasok emelték a csillagokba az üzemanyag árat. A kőolajpiaci árak emelkedésén túl az olasz kormány az idén egy eurócenttel drágította az üzemanyagot a nemzeti kulturális alap támogatására, 4 centtel a észak-afrikai bevándorlás teremtette vészhelyzet miatt és még 1 centtel az árvíz sújtotta tartományok megsegítése érdekében. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*