Megkongatták a vészharangot a betegszállító cégek

Az utóbbi időszakban egekig emelkedő üzemanyagárak lassan az ellátás zavartalanságát veszélyeztetik – írja a Békés Megyei Hírlap. Tankolni muszáj, az embereket ki kell fizetni, a járművek szervizelésén pedig nem lehet spórolni– ezt mondta az egyik Békés megyében dolgozó betegszállító cég képviselője. 

Tény, hogy az idei üzemanyagár-emelkedés közel 80 forint literenként. Az október végi és a november eleji drágulás és a jövedékiadó-emelés kilométerenként 19 forint költségnövekedést okozott e téren. Ennek fedezete sem az idei, sem a 2012-es költségvetési tervezetben nincs biztosítva. A betegszállítással foglalkozók úgy vélik, amennyiben nem kompenzálják az üzemanyagár-emelkedést, az működési zavarokat okozhat a rendszerben, vagyis finanszírozás hiányában nem tudnak minden betegszállítási igényt kielégíteni. A szolgáltatás akadozása ugyanakkor veszélyezteti ez egészségügyi ellátórendszert, hiszen az orvos-beteg találkozók mintegy húsz százaléka a betegszállítók közreműködésével jön létre.

A kormány utoljára tavasszal próbált segíteni a helyzeten, amikor a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma forrásokat csoportosított át az áremelések kompenzálására, és 200 millió forinttal megemelte a betegszállítók, valamint a szárazföldi mentők támogatását, továbbá 32 millió forint pluszforrást juttatott a légimentők számára. Azaz összesen 432 millió forint gyorssegélyt adott az ágazatnak.(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*