Levélben küldözgetik egymásnak a bárányhimlőt az amerikai szülők

Amerikában újabb hihetetlen ‘divat’ van terjedőben: azok a szülők, akik nem akarják beadatni gyermekeiknek a bárányhimlő elleni védőoltást, levélben és csomagban küldözgetnek egymásnak, illetve egymás gyermekeinek olyan tárgyakat, amelyek állítólag a vírussal szennyezettek. Az illetékesek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez nemcsak veszélyes, hanem illegális is.

Az újabb ‘divathullámról’ Jerry Martin ügyvéd tájékoztatta a közvéleményt, miután hivatalos bejelentést kaptak arról, hogy több szülő is postán cserélget egymás között olyan nyalókákat és édességeket, amelyeket előzőleg bárányhimlővel fertőzött gyerekeknek adtak oda – írja a CBS News. Ezek a szülők mindannyian ellenzik a himlő elleni oltás beadását, és ezzel a módszerrel akarják gyermekeik számára biztosítani az immunitást. A fertőzött tárgyak csereberéjéről már a közösségi oldalakon is nyitottak topikokat, a szakértők azonban mindenkit próbálnak lebeszélni erről a módszerről. Martin elmondta: amellett, hogy ezek a tárgyak veszélyesek lehetnek a kicsik egészségére, hiszen azt sem tudják a szülők, hogy kitől kapták őket, ez a magatartás illegális is. Vírusokat és betegséget okozó tárgyakat postára adni ugyanis az Egyesült Államok területén szövetségi bűnözésnek számít.

A bárányhimlő (varicella) fertőző, cseppfertőzéssel terjedő, piros, viszkető, hólyagos pattanásokat és lázat okozó, vírusos megbetegedés. Rendkívül fertőző volta miatt szinte mindenki már gyermekként találkozik vele. A bárányhimlőn átesettek általában egy életre védetté válnak. Lehetséges azonban második fertőzés is, ha az első netán nagyon korán vagy csak nagyon enyhe formában zajlott le. A gerincvelő mellső szarvából kilépő idegek idegvégződéseinél megbújó vírusok évekkel később is okozhatnak betegséget felnőttkori övsömör formájában.
A bárányhimlő általában spontán és jól gyógyul, de szövődmények minden életkorban előfordulnak, gyakrabban felnőttekben. Védőoltással megelőzhető.(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*