Háromezer magyar orvos távozhat

Hivatalosan is kiszélesedett a magyar orvosok akciója azzal az együttműködéssel, amelyet a Magyar Orvosok Szövetsége a hét végén kötött a cseh, a szlovák és a lengyel társszakszervezetekkel – írja a Magyar Hírlap.

Ennek egyik lényeges eleme, hogy a négy visegrádi országban működő érdekképviselet ezután összehangoltan közvetíti az orvosokat a nyugati országokba. A részletekről Bélteczki János, a MOSZ elnöke azt mondta, az összefogásra a visegrádiak közös problémája, az elvárhatóhoz képest alacsony bérezés és az orvoshiány miatt egyre nehezebben viselhető körülmények adtak alapot. Annak ellenére így van, hogy a lengyelek 2006-ban, a csehek pedig tavaly túljutottak azon a felmondási akción, amelyet nálunk a rezidensek az idén hirdettek meg, s amelyhez a MOSZ elsőként csatlakozott.

Eddig csaknem kétezer magyar orvos felmondólevele gyűlt össze Bélteczki közlése szerint, és további ezer is hamarosan összejöhet. Végső esetben tehát háromezren távozhatnak a magyar egészségügyből. A társszakszervezetek támogatják az akciót, mert noha Lengyelországban a magyar orvosok bérének csaknem a kétszeresét sikerült elérni az ötszáz ottani kórházra kiterjedő felmondással, és Csehországban is javítottak a bérezésen, a munkakörülmények nem javultak lényegesen, nagy a túlterheltség.

Szlovákiában – ahol szintén magasabbak az orvosi bérek, mint nálunk – most zajlik a miénkhez hasonló akció. Ott elsősorban azért aggódnak, mert a kormányzat minden kórházat részvénytársaságként működtetne a jövőben. A várható privatizáció miatt a 6500 kórházi orvos közül csaknem négyezer döntött a felmondás mellett.

Magyarországon éppen ellenkező a folyamat, mert a kórházak állami irányítás alá kerülnek. Ez azonban a MOSZ elnöke szerint mellékes kérdés akkor, ha az orvosok nem tudnak megélni, a szolgáltatók pedig az elavult finanszírozás miatt annál nagyobb adósságba kerülnek, minél többet teljesítenek. Nem szólva arról, hogy a betegek egyre gyakrabban az orvoson töltik ki egyébként jogos indulataikat.(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*