Európa a hunyó

Az előttünk álló héten továbbra is az Európából érkező hírek fogják meghatározni a piaci hangulatot, a Görögországgal kapcsolatos bizonytalanság és az olasz kormányfő ingatag helyzete óvatosságra inti a befektetőket.

A tengerentúli jelentési szezon már a végéhez közeledik, és igazán fontos makrogazdasági adat sem fog napvilágot látni az Egyesült Államokban, azonban a szerdai kínai inflációs, ipari termelési és kiskereskedelmi adatok jelentős piacbefolyásoló hatásúak lehetnek. Az S&P 500 indexet alkotó vállalatok közül eddig már 433 társaság jelentett, és 70 százalékuk a várakozások feletti eredményekről számolt be. A harmadik negyedéves összesített profit 17 százalékkal bővülhet év/év alapon, legjobban az energia és az alapanyag szektor vállalatai teljesíthetnek, míg a közszolgáltató szektor mutathatja fel a leggyengébb bővülési ütemet. Az október eleji várakozásokhoz képest a legnagyobb pozitív meglepetést a pénzügyi, az egészségügyi, az ipari és az energia-szegmens vállalatai okozták negyedéves eredményeikkel.
A vártnál jobb vállalati eredmények mögött nagyrészt a nemzetközi árbevétel kedvező alakulása áll, a Reuters felmérése szerint azok a vállalatok, amelyek jelentős fejlődő piaci és ázsiai kitettséggel rendelkeznek, pozitívabb növekedési kilátásokról számoltak be, mint azon társaik, amelyek jobban függnek Európa és az Egyesült Államok keresletétől.Itthon is beindul a jelentési szezon, szerdán zárás után az Egis, míg csütörtökön nyitás előtt a Magyar Telekom teszi közzé eredményeit.Közben a jegybank inflációs céljának elérése egyre távolabb kerülhet a kormányzati tervek nyomán idehaza. Az infláció szeptemberi 3,6 százalékos ütemétől kissé elmaradó októberi bővülésre számítanak a Quaestor elemzői, a gyenge belső kereslet mellett az élelmiszerárak tavalyi magas bázisa is segítheti a dezinflációt, kérdéses azonban az egyszerűen chipsadóra keresztelt népegészségügyi termékdíj hatása az árakra. A negyedik negyedévben utóbbi további szigorításai, majd jövő év elején az áfakulcs emelése tolhatja magasabbra az inflációs rátát.(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*