Brutális lavinát indíthat el ha az olaszok bedőlnek

Rómában ma délután tartják a parlamenti szavazást a 2011-es költségvetésről, ez egyfajta bizalmi szavazásnak is tekinthető, meg fogja mutatni, hogy még mindig többségben vannak-e a Berlusconit támogató képviselők. A bizalmi szavazás eredményétől függ, hogy a kormány elindíthatja-e a gazdaság megújítását célzó programot, amellyel faragnának az államadósságon.
 
A miniszterelnök tagadta a lemondásáról szóló híreket, valamint a megszorító intézkedések elfogadásáról szóló bizalmi szavazást kezdeményezett, melyet a jövő héten tarthatnak. Kormánypárti források szerint Berlusconi a szavazás eredményétől függően dönt esetleges lemondásáról. Ha többséget szerez, akkor kedden, vagy a következő napokban bizalmi szavazást kér az általa az október végi EU-csúcson bemutatott reformokról. Ha Berlusconi túléli a szavazást, az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be.
Ha Berlusconi nem nyeri el a képviselők támogatását, Giorgio Napolitano államfő megkezdi a konzultációt a pártokkal. Az olasz államadósság 1900 milliárd euróra (579 ezer milliárd forintra) rúg, amely ötször több mint a görögöké. A Merrill Lynch egyik vezetője szerint Olaszország túl nagy ahhoz, hogy veszni hagyják, de túl nagy ahhoz is, hogy megmentsék. Viszont ha az olaszok csődbe mennek, az sokkal nagyobb lavinát indíthat el, mint egy görög csőd.(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*