Bevezetik a thm- és kamatplafont

Megszavazta a parlament a thm-plafont. A teljes hiteldíjmutató lehetséges maximuma a jövő évtől nem lehet 24 százalékponttal több a jegybanki alapkamatnál, kivételt jelentenek viszont a magasabb kockázatú és költségű áruhitelek, illetve a hitelkártyához kapcsolódó kölcsönök. 

Fontos, hogy a plafon a magánszerződésekre is vonatkozik: ha magánszemély ad kölcsönt másnak, a kamat nem lehet több a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékénél. A polgári törvénykönyv módosításával január 1-től az ennél nagyobb mértékű kamat semmis. Az új szabályok szerint a 2012. január 1-e előtt kötött, egy évnél hosszabb hátralévő futamidejű jelzálog-hitelszerződés esetében a pénzintézeteknek 2012. május 31-ig egy alkalommal lehetővé kell tenniük a szerződés módosítását, újrakötését vagy kiváltását, hogy a kontraktus megfeleljen a most elfogadott törvényben meghatározottaknak. Sok esetben a kölcsön teljes hiteldíj mutatója akár 65 százalék is volt. Jövő januártól már nem lehet ennyi.

Rogán Antal az előterjesztő Gazdasági Bizottság elnöke szerint a devizahitelesek kilátástalan helyzetét nem csak az árfolyam-ingadozás okozta, hanem hogy a kamatokat is folyamatosan emelték egyes pénzintézetek. Így tehát, bevezetik a referencia-kamathoz való kötést, ami egy szigorú szabályozás, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem lesz lehetőség a kamatoknak sem önkényes lehetőségére, a pénzintézetnek a hitel elején meg kell mondania, hogy mi az a referencia-kamat, amihez a kamatot alakítja, a kamat csak akkor változhat, ha a referencia kamat nő vagy csökken.(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*