Aknamentesítés uniós pénzből

Évekig tartó huzavona után várhatóan jövő tavasszal megkezdődhet a dél-szláv válság idején elaknásított határ menti terület megtisztítása.

Horvátország a jelenleg rendelkezésre álló anyagi források mellett tíz év alatt tudná megtisztítani a veszélyes részeket, viszont a magyar területeket is érintő aknamentesítéssel a közelgő uniós csatlakozás miatt ennél sokkal előbb kell végezni. Ilyen célra eddig az unió nem biztosított forrást, most azonban megnyílt a lehetőség. Horvátország Magyarországgal közösen 3millió euróra nyújtott be pályázatot aknamentesítésre. Az eszéki aknamentesítési központ vezetője, Dubravko Kusarovski elmondta hogy Darázstól az udvari határátkelőig terjedő részt mentesítik majd.

Miután a munka a Duna-Dráva Nemzeti Park két területét is érinti, azt úgy készítenék elő, hogy a lehető legkisebb károkat okozzák a védett részeken – mondta Buhert Eszter igazgatóhelyettes, aki utalt arra is, hogy a még itt levő aknák rengeteg problémát okoznak, ugyanis a vadon élő állatokat is érintheti a felrobbanó akna, a látogatóknak pedig egyenesen életveszélyt jelent. Emellett vannak olyan területek, amelyeket le kellett zárni és pillanatnyilag megközelíthetetlenek. Dubravko Kusarovski elmondta azt is, hogy ha Brüsszel nem talál formai kifogásokat a pályázatukban, akkor hat hónapon belül elkezdődhet az aknák felszedése. A dél-szláv háború alatti években és utána is több magyar állampolgárt ért súlyos baleset.

Sajnos többen maradandó sérüléseket szenvedtek. Remélhetőleg e csodálatos tájat gond és félelem nélkül birtokukba vehetik a turisták.

Vasas  Csaba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*