Orchideák a mindennapjainkban

Orchidea  és Bromélia Kiállítás  2011. november 4-6., Vajdahunyadvárban Csodálatos csokrok, tűzijáték-szerű virágzuhatag, finomság, luxus és egzotikum – manapság leginkább dekorációs célokra használjuk az orchideákat, amelyeket  azonban nem csupán szirmaik csodálatos színei miatt tekintünk kincseknek. Az orchideák – más korokban, más kontinenseken – ezerféle célt szolgáltak.

Az első feljegyzés e különleges növények felhasználásáról Theophrastustól maradt ránk, aki arról számol be, hogy egy mérsékeltövi orchidea gumóját afrodiziákumként használták eleink. Az ókori medicina is sokszor fordult a virágokhoz különböző betegségek kezelésében. A korabeli orvosok szerint a növény alakjából következtetni lehetett arra, hogy mely szerv, testrész gyógyítására alkalmasak – így lettek például az Ophrysok, melyeknek földalatti gumója az emberi herékre hasonlít, keresett vágyserkentők.

A feljegyzések szerint a növény gumóját júliusban kellett kiásni a földből, majd meg kellett főzni, megszárítani és megőrölni. Az így készített Salep liszt még a 20. század elején is beszerezhető volt az európai patikákban, a “csodaszer” azonban még népszerűbb volt a Közel-Keleten. Rossz hírrel kell azonban szolgálnunk azoknak, akik manapság szeretnének az Ophrysokhoz fordulni segítségért: ezek a növények szigorú védelem alatt állnak, begyűjtésük tilos.

A trópusi országokban az orchideák mindennapi használata természetesen még elterjedtebb. A Vanda-félék kemény leveleiből erős szövetet lehet szőni, amelyet később árnyékolóként vagy esőtetőként használnak. A Catasetumokból ragasztót készítettek, míg más fajokat lázcsillapításra, hányás és hasmenés ellen, bőrbetegségekre, fájdalomcsillapítóként vagy sebgyógyításra használtak. A törzsi orvoslás titkos receptjei generációról generációra szálltak, a varázsszerek pedig ott rejtőztek az orchideák csodás virágaiban, leveleiben, gumóiban.

 Manapság a mérsékelt övi ember csupán akkor találkozik ezekkel a különleges – és hasznos – növényekkel a virágboltokon kívül, amikor vaníliát használ a konyhában, vagy olyan krémet vagy parfümöt vásárol, amely varázserejét, csodás illatát trópusi orchideáknak köszönheti.

 Mindazok, akik maguk is meg akarnak győződni az orchideák csodás erejéről, meg szeretnének ismerkedni e gyönyörű virágok másik, hasznos oldalával is – látogassanak el november 4-6. között a Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea Kiállítására a Vajdahunyadvárba.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*