Veszélybe került a hajléktalanok téli ellátása

November végétől kéthavi elzárással is büntethető a közterületen élő hajléktalan. A cél nem a kriminalizálás, hanem a társadalomba való visszavezetés. És még az is lehet, hogy a “kibocsátó” településeknek meg kell téríteniük a fedél nélkülivé lett polgáruk ellátási költségeit.

Hajléktalanokat segítő szervezetek szerint veszélybe került az otthon nélkül maradt emberek téli ellátása, mert nem állnak rendelkezésre az ahhoz szükséges források. Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatójukon azt mondta: a két forráselosztó közalapítványnak – szervezetüknek és az Összefogás Közalapítványnak – jelen pillanatban még a pályázatok kiírásához szükséges szerződése sincs a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, így forrás sincs, amit meg tudnának pályáztatni.

Mint mondta, az ellátók november elsejével e forrás nélkül kezdték meg a szolgáltatások működtetését, így a téli ellátás egyes programjai, szolgáltatásai nem kezdődhetnek meg vagy csak részben tudnak elindulni. Lőrincz Norbert az “egyetlen szerencsének” azt nevezte, hogy még jó idő van az évszakhoz képest. Ugyanakkor, aggodalmát kifejezve, úgy fogalmazott: ha ezek az ellátások nem indulnak be, akkor “várhatóan több ember válik vagy sérülés, vagy fagyhalál áldozatává”. Aknai Zoltán, a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága (Tízek) képviseletében a hajléktalanellátás fővárosi helyzetéről beszélt, és azt mondta: a helyzet kétségbeejtő, mert nagyon fontos ellátások hiányoznak a rendszerből. A Menhely Alapítvány igazgatója példaként említette, hogy nem megoldott a beteg emberek befogadását biztosító lábadozó-férőhelyek finanszírozása.
Aknai Zoltán közölte: információik szerint az Összefogás Közalapítvány jóval kevesebb forrást tud majd biztosítani, mint korábban, emiatt pedig nagyon fontos, alapvető szolgáltatások esnek ki a hajléktalanellátásból. Megjegyezte, hogy nem fogják tudni a nappali melegedőket hétvégeken is működtetni. A vidéki helyzetről a Hajléktalanokat Ellátó Szervezetek Országos Egyesületének (Hajszolt Egyesület) elnökségi tagjai beszéltek. Sütő Csaba azt mondta, a vidéki ellátószervezetek a tartalékaikat élik fel. Kardos Ádám közölte, hogy kiegészítő finanszírozás nélkül, önerőből lábadozó-férőhelyeket nem tudnak működtetni. Korábban a közalapítvány támogatásával körülbelül 300-400 ilyen férőhely működött az országban – jegyezte meg. A sajtótájékoztatón közreadott dokumentum szerint a szervezetek a szociális ágazatot felügyelő tárca vezetőjéhez, Réthelyi Miklóshoz fordultak az ügyben. Mint írták, “a hajléktalanellátás 1990 óta kiépült rendszere, s maguk a hajléktalan emberek eddig még sosem kerültek olyan nehéz és kilátástalan helyzetbe, mint idén”. Eddig még nem volt példa arra, hogy az illetékes tárca a “téli krízisidőszak beköszöntével még semmilyen érdemi intézkedést nem tett  annak érdekében, hogy legalább a minimálisan szükséges, életmentő szolgáltatások elindulhassanak” – közölték.

Mint a dokumentumban olvasható, ha a téli programokhoz kapcsolódó pályázatokat a pénteki napon kiírnák, a nyertes szervezetek akkor is csak január végére jutnának hozzá a forrásokhoz. “A téli programok november eleji indítása ezzel minimum 1-2 hónapos csúszást szenved, mely hajléktalan emberek százainak megnyomorodásához, akár halálához vezethet” – fogalmaztak. (MTI)

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*