Szent Márton ünnepségsorozat

Országos nagyvásárt, tucatnyi világi és egyházi kulturális programot, például lampionos felvonulást és díjátadó gálát is rendeznek Szombathelyen a Szent Márton alakjához kötődő, pénteken kezdődött rendezvénysorozat keretében.

Márton-napon már a középkorban országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész évben bőven ehessenek, ihassanak. Márton püspök ünnepén a bor és a libahús volt a hagyományos étel-ital. Ennek persze megvan a praktikus oka. Az újbor erre a napra már elkészült, és Márton-nap után alibákat sem tömték, hanem levágták. A Márton-napi liba húsáról azt tartották, hogy aki eszik belőle, az egész évben nem fog éhezni.

A Szent Márton ünnepségsorozat hagyományosan vallási alapokon nyugvó, kiemelt eseménye Szombathelynek, amely Szent Márton püspök nevéhez és a hozzá kapcsolódó legendakörhöz fűződik. A savariai születésű Szent Márton, aki Tours püspökeként halt meg, ma is Európa egyik legkedveltebb szentje, nevét sok száz település és templom viseli. Pénteken 16 órakor a Szombathely főterén álló Szentháromság szobortól indult egy séta, amely idegenvezetéssel járta végig a szülőváros Szent Mártonhoz köthető emlékhelyeit. Szombaton a helyi skanzenben megnyílik a Szent Márton Országos Nagyvásár, ahol kézművesek és árusok kínálják portékáikat. Ugyancsak szombaton avatják fel a Via Savaria – Tours-i Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Szombathely és Kercaszomor közötti szakaszának infrastrukturális fejlesztéseit Nádasdon.

November 9-én veszi kezdetét az a helytörténeti felfedezőjáték, amelyet a szombathelyi Agora Gyermekek Háza, a Savaria Múzeum és a Szent Márton Látogató Központ közösen szervezett. November 11-én Szent Márton emléknapján a Magyar Posta emlékbélyeget bocsát ki és hoz forgalomba, ehhez kapcsolódva az első bélyegzést ünnepélyesen a Szent Márton Látogatóközpontban tartják. Ugyancsak november 11-én délután 17 óra 45 perckor a szombathelyi székesegyháztól indul a római légiósok vezetésével az a lampionos felvonulás, amely során a Szent Márton templom előtt megkoszorúzzák a szent szobrát. Másnap egy Szent Márton napi túra keretében Domonkosfán megáldják az újbort, Szombathelyen pedig délelőtt 10 órától püspöki szentmise keretében emlékeznek a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjére.

Szent Márton legendája műalkotások sokaságának ihletője volt, életének eseményeit néphagyományok őrzik szerte Európában. Emléknapján, november 11-én és az ahhoz kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett a gazdag néphagyomány is megelevenedik. Márton napjával kezdődik a téli évnegyed, amikor „mártonludat” vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából időt jósolnak. A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel csábítják az ínyenceket. (MTI)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*