Obama szerint Európa képes megoldani az adósságválságot

Az Európai Unió képes megoldani az adósságválságot – hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök pénteken a világ 19 legfejlettebb gazdaságú, illetve vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport, a G20-ak csúcstalálkozóját záró sajtótájékoztatón a dél-franciaországi Cannes-ban.

“Ami Európát illeti, azért jöttünk Cannes-ba, hogy megvitassuk európai barátainkkal, hogy milyen módon tudnak kiindulni abból a tervből, amelyről a múlt héten megállapodás született a válság kezelésére. Miután meghallgattuk európai partnereinket az elmúlt két napban, biztos vagy abban, hogy Európa képes leküzdeni a nehézségeket” – fogalmazott az amerikai elnök.  A G20-ak elsősorban a görög válság továbbterjedését próbálták meg megakadályozni a kétnapos találkozón, amelynek a referendum elvetésével sem múlt el minden veszélye. Ráadásul időközben a piacok nyomása az eurózóna harmadik legjelentősebb gazdaságára és a világ negyedik legjelentősebb hitelfelvevőjére, Olaszországra helyeződött át.
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök délután megerősítette, hogy kormánya ezért hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az Európai Bizottsággal együtt ellenőrizze az államháztartási reform és a takarékossági intézkedések végrehajtását. Az Európai Unió azt reméli, hogy ezzel megerősítheti a görög adósságválságban meggyengült hitelességét az Egyesült Államok és a feltörekvő országok előtt. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*