Lovas rendőrök járőröznek a magyar-szerb határon

A Készenléti Rendőrség lovas járőrei is szolgálatot teljesítenek a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán. Várkonyi Tamás, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség osztályvezetője pénteken az MTI-nek elmondta, az elmúlt hónapokban megerősödött migrációs nyomás miatt belső átcsoportosításokat hajtottak végre, emellett a Készenléti Rendőrségtől lovas járőrök érkeztek a térségbe, valamint egy hőkamerával felszerelt helikopter is segíti az ellenőrzést.

Hozzátette: a lovasok olyan területeket is át tudnak vizsgálni, amelyek gépkocsival nem vagy nehezen megközelíthetők.  Októberben a magyar-szerb határ 62 kilométeres Csongrád megyei szakaszán 367 illegális migránst fogtak el, számuk több mint duplája volt a szeptemberinek. Az idén a zöldhatáron mintegy ezernégyszáz határsértőt tartóztattak föl, ez 20 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva – tudatta a hadnagy. A határsértők többsége még mindig afgán, pakisztáni, török, szerb vagy koszovói, de felbukkannak köztük eritreai, nepáli és szomáliai állampolgárok is – közölte a határrendészeti osztály vezetője.
 Az utóbbi időben megszaporodtak az olyan esetek, amikor a migránsok nagyobb, tízes, húszas csoportokban próbálják meg átlépni az országhatárt. Ezek felderítését segíti a Röszkénél fölszerelt stabil hőkamera, amelyhez hasonlót Tiszasziget és Ásotthalom közelébe is telepítenek – mondta Várkonyi Tamás. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*