Ismét taxis blokád Budapesten

Elindult a fővárosi taxisok forgalomlassító demonstrációja szerda délután negyed kettőkor a X. kerületi Albertirsai úttól, emiatt torlódások, dugók alakulhatnak ki a belvárosban. A fix tarifa bevezetését követelő demonstráció kérdésében a taxisok nem egységesek: a két nagy szervezet közül az egyik támogatja, a másik nem.

A szervezők közlése szerint sok száz taxiból álló kocsisor az előzetes jelzések szerint  a Kerepesi út – Rákóczi út – Erzsébet híd – Attila út – Alagút – Lánchíd – József Attila utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Váci út – Dózsa György útvonalon a Hősök teréig halad. A forgalomlassító demonstrációt a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TGFSZ) szervezte a szerintük tarthatatlan tarifahelyzet miatt, valamint azért, mert megszakadtak a tárgyalásaik a fővárossal; a szervezet fix tarifát szeretne bevezettetni. Farkas Zsolt, a szervezet elnöke korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a fix tarifa bevezetésére 2004 óta az önkormányzatnak – mint árhatóságnak – törvény által biztosított joga van.
Az elnök szerint a budapesti taxisok a megélhetésükért küzdenek. Utalt arra, hogy jelenleg a tarifák száma több tucat, ezeket szeretnék egységesíttetni, és fix tarifaként kihirdettetni. A demonstrálók egy csoportja menet közben elviszi a szakszervezet követeléseit és javaslatait a városházára. A másik taxisszervezet, a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége (TFTSZ) nem támogatja a demonstrációt, mert álláspontjuk szerint éppen a tüntetést szervező szakszervezet miatt akadt el a tarifáról folytatott tárgyalás. A szövetség elnöksége korábban azt közölte, hogy a fővárossal folytatott szakmai tárgyalásokon a TGFSZ vállalta magára a tarifakérdés előkészítését, a javaslattételt és annak gazdasági alátámasztását, de két hónapos csúszással sem tudta “szakmai tárgyalásra alkalmas formában és tartalommal előkészíteni”. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a tüntetést tudomásul vették és biztosítják. Elsősorban a forgalom terelését végzik majd, de ha rendbontás lenne, akkor közbeavatkoznak – tette hozzá. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*