Felgyújtották a francia hetilap szerkesztőségét

Felgyújtották a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét szerdára virradóra Párizsban – mondták el rendőrségi források. A bűncselekményt politikusok és vallási vezetők egyöntetűen elítélték, a szerkesztőségnek pedig átmenetileg a Libération című baloldali napilap biztosított helyet.

Az épületre hajnali egy óra körül dobtak Molotov-koktélt, a tűz tönkretette a szerkesztőség informatikai rendszerét. Az épület teljesen kiégett, de a gyújtogatásban senki sem sérült meg, a nyomozás tovább folyik. A 60 ezres példányszámban megjelenő Charlie Hebdo szerdán különkiadást jelentetett meg a tunéziai választásokról. Az újság az en-Nahda tunéziai iszlamista párt győzelmét “ünnepelve” nevét Charia Hebdóra változtatta, és Mohamed prófétát “nevezte ki” főszerkesztőjévé.  Az újságnak egyébként az internetes oldalát is meghackelték idegenek: a nyitólapra a mekkai mecset fotója került “Not god but Allah” (Nincs más Isten, mint Allah) felirattal.

Claude Guéant belügyminiszter szerint a “merénylet” kapcsán nem zárható ki, hogy radikális muzulmánok az elkövetők. A hetilap egyik munkatársa, Charb szerint a gyújtogatás közvetlen kapcsolatba hozható az eheti számmal. “A Twitteren és a Facebookon rengeteg fenyegető, sértegető és tiltakozó levelet kaptunk” – mondta, hozzátéve, hogy ezeket a szerkesztőség átadja a rendőrségnek. Az újság már 2006-ban is kapott fenyegetéseket, amikor megjelentette a nagy port kavaró Mohamed-karikatúrákat. Ugyanakkor Charb szerint a szerdai szám “nem akkora horderejű, és sokkal komolytalanabb”.

A Charlie Hebdo szerdán nyilatkozatot adott ki, amelyben “a vallási fundamentalisták ellen, de nem a gyakorló muzulmánok ellen” foglalt állást. Francois Fillon miniszterelnök felháborodásának adott hangot a gyújtogatás miatt és arra kérte az illetékeseket, hogy derüljön fény arra, hogy pontosan, mi történt. Francois Hollande, a szocialisták elnökjelöltje azt mondta, hogy a “sajtószabadság semmilyen megsértése nem fogadható el”. Mohammed Moussaoui, a Muzulmán vallás franciaországi tanácsának (CFCM) elnöke “határozottan elítélte a bűncselekményt”. A Libération című baloldali napilap pedig felajánlotta a szatirikus lap újságíróinak, hogy a szerkesztőségükben készítsék el a jövő heti lapszámot. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*