Közép-Európa legdrágább gázolaját mérik Magyarországon

Egy tank benzin Ukrajnában tízezer forinttal kevesebb egy középkategóriás autóba, mint Magyarországon. Életbe lépett a gázolaj jövedéki adójának emelése, ami mától 16,25 forinttal nagyobb literenkénti árat eredményez.

Míg eddig a környező országok közül Ausztria, Szlovákia és Szerbia a miénkhez hasonló áron mérte a dízel üzemanyagot, mostantól ezen országokban is mintegy 5 százalékkal olcsóbb a gázolaj, az Ukrajnában tankolók pedig egy 60 literes tank esetén kereken 10 ezer forintot is megspórolhatnak a hazai tankoláshoz mérten, ott ugyanis a hazai, 420 forintot közelítő gázolajár helyett 255 forintos várja az autósokat.

Mivel a benzin ára most nem változott, annak vonatkozásában maradunk a középmezőnyben, azaz a szlovák és a szerb benzináraknál szerényebb, de már az osztrákoknál is magasabb átlagos árral találkozhatnak itthon az autósok. Januártól, az Európa-szerte is példátlanul magas, 27 százalékos ÁFA bevezetése után még tovább nőnek majd az üzemanyagárak, így a benzin jelenlegi árához 6,3, a gázolajéhoz 6,65 forint rakódik majd hozzá – a drágább kutaknál az addig lehetséges egyéb drágulásokat figyelmen kívül hagyva is 450 forintos gázolaj-literár várható a jövő év elején.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*