Elsüllyed a szerelmesek városa

A megannyi páratlan kulturális műemlék megállíthatatlanul tart a tenger feneke felé. Olyan gyenge facölöpökön állnak a velencei paloták, hogy a növekvő motoros hajóforgalom a város összeomlásához vezethet. A csatornák közlekedését félti Velence a közlekedési rendszer tervezett liberalizálása nyomán. 

Velence folyamatosan süllyed. Az elmúlt században mintegy 12,7 cm-t vesztett magasságából, az Adria vízszintje ugyanakkor további 10 cm-rel emelkedett. Ezek az adatok első ránézésre talán nem tűnnek túlságosan fenyegetőnek, a következmények ugyanakkor mégis azok: a híres piazzákat évente több mint száz alkalommal borítja el az ár. Amikor megszólalnak a veszélyre figyelmeztető szirénák, a velenceiek hanyatt-homlok rohannak otthonaikba, hogy mentsék a menthetőt, miközben a hatóság megemelt járópallók lerakásával igyekszik biztosítani, hogy az élet ilyenkor se álljon le teljesen.

A decemberben életbe lépő új közlekedési rendszer veszélyt jelenthet a lagúnavárosra, “káoszt eredményezhet” – fejtette ki Velence polgármestere, aki az olasz közlekedési miniszterhez fordult, hogy megoldást találjanak a problémára. “A közlekedés liberalizálása drámai következményekkel járhat a város számára. A növekvő számú motorcsónakok miatt keletkező hullámok károsíthatják a város épületeit” – figyelmeztetett a polgármester. A szakértők régóta figyelmeztetnek arra, hogy a hajó- és csónakforgalom olyan problémát jelent, mint a gyakori magas vízállás által okozott gondok. A több száz éves paloták gyakran gyenge fapilléreken állnak, amelyek egyszerűen nem képesek tovább ellenállni a víz nyomásának.

A velencei gondolások is sokat panaszkodnak a növekvő motoros hajó forgalomra, mivel ez jelentősen megnehezíti munkakörülményeiket. Az egyre gyorsabb hajók által keltett hullámok veszélybe sodorhatják a gondolák utasait. A gondolák a Canal Grandén köröző hajók csupán hat százalékát alkotják. Velence legnagyobb vízi útján naponta hatezer hajó, vízibusz és motorcsónak-taxi közlekedik.

Velencét ábrázoló festmények segítségével pontosabban meg lehet állapítani, milyen mértékben süllyed Velence – állítja egy olasz kutató. Dario Camuffo, az Olasz Nemzeti Kutató Tanács munkatársa a Canaletto néven ismert Giovanni Antonio Canal XVIII. századi olasz festőművész Velencét ábrázoló műveit tanulmányozva megállapította: Canaletto festményei olyanok, mint a dokumentumfotók. A csatornák és a házak oldalán jól látszanak azok a zöldes vonalak, amelyeket valójában a vízszint csökkenésével a falra tapadt algák képeznek. Mivel a vízszint magasságát az egyedülálló városban rendszeresen csak 1872 óta mérik, Canaletto festményei fontos adatokat pótolnak. A város lehetséges süllyedését már Leonardo da Vinci is megállapította 250 évvel korábban. Canaletto ezért úgy vélte, fontos pontosan megörökíteni azt, amit lát. Nem maradtak el tehát a paloták falán látható csúnya, nyálkás, zöld csíkok sem képeiről. (amh/MTI)

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*