Amerika finanszírozza a magyar sportmotort

Huszonnyolc millió dolláros megállapodást kötött az elektromos motorkerékpárjairól ismert oregoni Brammo, a világ egyik legnagyobb szabadidős járműveket gyártó cégével, a Polarissal. A két vállalat sajtóközleményéből kiderül, céljuk, hogy a jövőben együtt fejlesszenek hajtási megoldásokat két- és négykerekű motorokhoz, illetve motoros szánokhoz.

A Brammo közleményében említik a Enertia és Enertia Plus modellek sárvári gyártását is, amely szeptember óta zajlik a Flextronics üzemében. Az oregoni cég megerősítette szándékát, hogy a néhány éven belül piacra dob egy száz mérföldnél nagyobb hatótávolságú sportmotort, amelyet természetesen szintén villanymotor hajt majd.

A Polaris döntéshozóit a Brammo akkumulátortechnológiája, és jelenlegi utcai típusaiba, illetve a TTXGP-n induló versenymotorjába épített vezérlési rendszere, valamint villanymotorjainak jövőbe mutató megoldásai győzték meg. Biztosak lehetünk abban, hogy a következő évek Polaris, illetve akár Victory modelljeinek némelyikében is viszontlátjuk majd ezeket, illetve, hogy a Polaris befektetése nyomán új lendületet kap a Brammo fejlődése. A cég kereskedelmi igazgatója arról beszélt, hogy már a jövő évben megkezdik az európai dílerhálózat szervezését, és a sárváron készülő elektromos motorkerékpárok forgalmazását. Úgy tűnik most már semmi sem állhat az alternatív hajtású motorkerékpárok elterjedésének útjába.

Az Amerikai Egyesült Államokban nyolcezer dollár lesz majd a 13 kW-os, elektromos meghajtású Enertia motor, amely egyetlen feltöltéssel 68 kilométert tud majd megtenni, és végsebessége eléri a száz kilométeróra sebességet is. Négy óra alatt feltölthető akkumulátora különösen tartós lesz, az elképzelések szerint kétezer töltést fog majd kibírni. Az Enertia Plus modell hatótávolsága százhuszonnyolc kilométer lesz, ezért kicsit drágább lesz, kilencezer dollárért azaz mintegy 1,7 millió forintért árulják majd az üzletekben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*