A vártnál gyorsabban nőtt a brit gazdaság

A vártnál számottevően nagyobb ütemben, fél százalékkal emelkedett a brit gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz mérve – közölte kedden, előzetes számítások alapján a brit statisztikai hivatal.

Az elemzői konszenzus 0,3 százalékos GDP-pluszt valószínűsített a harmadik negyedévre az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban. A növekedési ütem a keddi bejelentés szerint nemcsak a várakozásnál, hanem az előző negyedévinél is jóval magasabb volt: az idei második negyedévben alig 0,1 százalékos bővülést mértek a brit gazdaságban az előző három hónappal összevetve. Az előzetes adatokat kommentáló londoni elemzők szerint azonban a vártnál erősebb harmadik negyedévi növekedés csak a második negyedévi gyengeség okainak kiesését kivető “visszapattanást” tükrözi.
A Capital Economics – az egyik vezető citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég – keddi gyorskommentárja kiemeli, hogy a második negyedévi jelentős visszahúzó tényezők között volt például Vilmos herceg áprilisi esküvője is. Vilmos – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája – április 29-én kelt egybe polgári származású kedvesével, Kate Middletonnal, és a jeles esemény pénteki napjára a brit kormány munkaszünetet hirdetett. Ráadásul a munkaszünetté nyilvánított esküvői nap miatt így két egymás utáni hétvége volt négynapos, mivel az esküvő előtti húsvéti hétvége kiegészült a nagypénteki szabadnappal, a hercegi menyegző után pedig május első hétfője következett, amely Nagy-Britanniában hagyományosan szintén munkaszünet.

  A brit alkalmazottaknak így mindössze három nap szabadságot kellett kivenniük ahhoz, hogy az áprilisi-májusi két négynapos hétvégével együtt 11 napig folyamatosan vakációzhassanak. A Capital Economics keddi kommentárja szerint a magas inflációval, a folytatódó költségvetési megszorításokkal és az euróövezeti adósságválsággal jellemzett környezetben a brit gazdaság 2012 egészében várhatóan legfeljebb stagnálni fog, de növekszik annak a kockázata is, hogy Nagy-Britannia mély recesszióba süllyed jövőre, ha a valutauniós válság eszkalálódik. E kockázat növekedésének felismerését jelezte, hogy a Bank of England – a brit jegybank – monetáris tanácsa legutóbbi kamatdöntő ülésén 75 milliárd fonttal megtoldotta a brit gazdaságba juttatott eddigi 200 milliárd fontos (70 ezer milliárd forintos) élénkítő célú likviditási injekciót, vagyis további mennyiségi enyhítésbe kezdett, miközben a 2009 márciusa óta érvényben lévő 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartotta a jegybanki alapkamatot.

   A brit gazdaság mélységi és hosszúsági rekordot döntő recessziót élt át 2008-2009-ben. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott, és az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését. A növekedés a recesszió vége óta is rendkívül vérszegény, sőt időközben volt egy negyedév – a tavalyi utolsó -, amelyben megint GDP-mínuszt mértek az előző három hónaphoz képest. A brit statisztikai hivatal kimutatása szerint abban a negyedévben 0,6 százalékkal csökkent a brit gazdaság teljesítménye a tavalyi harmadik negyedévvel összehasonlítva. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*