Megkezdődtek az elbocsátások a chipsadó miatt

Megkezdődtek az elbocsátások a népegészségügyi termékdíj által leginkább érintett édesiparban, a Bonbonetti Kft. a napokban csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központnál – olvasható a Népszabadság hétfői számában.

Sánta Sándor vezérigazgató a Népszabadságnak elmondta: a társaságnak hatvankét dolgozójától kell megválnia, a Bonbonetti a már megszavazott chipsadó miatt kényszerült a leépítésre. Már a parlament előtt van a teher növeléséről, az érintett termékkör szélesítéséről szóló javaslat, amelynek következtében további állások szűnhetnek meg az ágazatban – közölte a cégvezető.

Szeptemberben a Chio már bejelentette, hogy az adó miatt Franciaországban és Csehországban valósítja meg az eredetileg Magyarországon tervezett fejlesztéseit – emlékeztet a lap. A Népszabadság úgy tudja, hogy más élelmiszer-ipari cégeknél is napirenden vannak a leépítések az adó miatt.

A népegészségügyi adóból a kormány az idén ötmilliárd, jövőre húszmilliárd forint bevételre számított, a szakmai szövetségek szerint azonban az adó nyomán jövőre 25 milliárdos fizetési kötelezettségük lenne az érintett cégeknek, ennek több mint felét az édesiparnak kellene az idén kitermelnie.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlése szerint az érintett cégek 566,6 millió forintot vallottak be szeptemberre – ismerteti a lap, hozzátéve: a gyártók, kereskedők a nyár folyamán jókora készleteket halmoztak fel az adó által érintett termékekből, ami miatt kitolódott az adóköteles termékek forgalomba kerülésének ideje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*