Kína nem fogja megmenteni az eurót

Az euróövezet esetleges kínai megmentéséről szóló, ismét terjengő találgatások ellenére Európának továbbra is saját magának kell megoldania problémáit – vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Capital Economics – az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég – közgazdászai szerint kétségtelen, hogy Európa bajai “lehetőségeket teremtenek” Kínának. Ha Kína megmentő lovagként lépne fel, azzal felelős globális szereplőnek állíthatja be magát. Peking emellett valószínűleg abban is reménykedik, hogy javíthatja befolyását “érzékeny” kérdésekben, például annak a céljának az elérésében, hogy az EU nyilvánítsa Kínát piacgazdaságnak.

A Capital Economics londoni szakértői azonban mindezek ellenére sem számítanak arra, hogy Kína kulcsszerepet játszik az euróövezeti válság megoldásában. Szerintük ez egyebek mellett azért nem valószínű, mert a görög adósságleírásról a magánbefektetőkkel létrejött egyezség “önkéntesnek” minősített jellege miatt a törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok (CDS) nem lépnek életbe, és ilyen körülmények közepette “nem tűnik nagyon vonzó ötletnek” jelentős mennyiségű kínai tőke kockára tétele például spanyol vagy olasz állampapírok vásárlásával. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*