Floridában az éhes python lenyelt egy egész szarvast

Az Everglades mocsarában az egyik legnagyobb kígyó amit valaha találtak Floridában,  egy öt méter hosszú python. A hatóság közleménye szerint  a tigrispiton (Python molurus) populáció száma a becslések szerint mára elérheti a 150.000-ret.

Az Everglades a világon egyedülálló természeti jelenségnek köszönheti létezését. A Dél-Kelet Ázsiában őshonos faj, minden jel szerint ideális élőhelyre lelt a mocsaras Everglades-ben…A helyi biológusok szerint az állattartók által szabadon engedett kedvencek egyre nagyobb problémát jelentenek a veszélyeztetett fajokra nézve. “Olyan élőlényekkel táplálkoznak, amelyeket megvédeni igyekszünk.”-mondta Skip Snow, az Everglades Nemzeti Park biológusa, amint épp egy elfogott 4,5 méteres tigrispitont mutatott. “Egy ekkora méretű kígyó minden probléma nélkül el tud ejteni egy hiúzt vagy egy őzet”

 

Az Everglades biológusai több mint egy évtizede küzdenek a probléma ellen. Bár a tigrispiton eredetileg Dél-Kelet Ázsiában honos, a meleg floridai mocsarakban ideális élőhelyre talált.“Ameddig kicsik, nincs sok gond velük, de elélhetnek akár 25-30 évig is. Amikor már nagyobbak, nyulakat esznek és csaknem annyit kell takarítani utánuk, mint egy ló után”-érvelt Snow. “A nagy kígyók nem kívánatosak.” Az Everglades-ben elfogott pitonokat általában megölik. A szakértők feromonokat használnak a kígyók csapdába ejtéséhez. “Úgy becsüljük 150.000 ilyen kígyó lehet. Gyorsan szaporodnak.”-mondta Bill Nelson floridai szenátor.  A burmai piton a világ legnagyobb testű kígyói közé tartozik, a felnőtt példányok átlagos hossza öt és fél méter, a tömege 70 kiló, de regisztráltak már 8 méter és 160 kiló felettit is. Általában fél az embertől, de Floridában dokumentáltak már olyan esetet, amikor egy felnőtt alligátort támadott és ölt meg.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*