Újabb szakértők állítják az almásfüzitői tározó veszélyességét

Múlt szerdán Greenpeace aktivisták lepték el a veszélyes és szabálytalan engedélyek miatt az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget.  Azóta a Felügyelőség igazgatója egyetlen szakmai kritikára sem válaszolt érdemben, csak az ország tudatos lejáratásával vádolta meg a környezetvédőket.

Ugyanakkor megerősítette az almásfüzitői tározóval kapcsolatos aggodalmakat Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár és Záray Gyula, az ELTE professzora. A veszélyes hulladékok beszállításának leállítását kérte Nagy Jószef, Szlovákia környezetvédelmi minisztere. A Magyar Rádió műsorában nyilatkozott Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, akit Orbán Viktor miniszterelnök úr az almásfüzitői ügy kezelésével bízott meg. Illés elmondta, hogy teljesen egyetért a Greenpeace-szel: valóban nem történik komposztálás a tározóban és az odahordott veszélyes hulladékok növelik a kockázatot.

Nagy József szlovák környezetvédelmi miniszter a Szlovák Rádiónak nyilatkozott azután, hogy Illés Zoltánnal beszélt az almásfüzitői tározóról.  Nagy elmondta, hogy Szlovákia kérte Magyarországtól a veszélyes hulladékok beszállításának leállítását, mire Illés jelezte, hogy az engedély felülvizsgálatát megkezdték, és akár egy héten belül visszavonható a Tatai Környezetvédelmi Zrt. almásfüzitői engedélye.

Záray Gyula professzor, az ELTE Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ elnöke a Magyar Rádióban elmondta, hogy 2005 és 2007 között az ELTE kutatói mintegy másfél méteres mélységben jelentős olajszennyezettséget találtak Almásfüzitőn. [5] Záray szerint „újabb veszélyforrásokat ne hozzunk létre, ha van valamilyen probléma, annak ne növeljük a kisugárzó hatását.” A professzor szerint az is gondot jelent, hogy a gát alsóbb részeiről a Duna folyamatosan kaphat nehézfém terhelést. „A lúg még az üveget, szilikátokat is megtámadja, így a tározó alján lévő agyagréteget is lassan átjárhatóvá teszi. A tározó falában, illetve alsó rétegében kialakult anyagszerkezetről jelenleg semmilyen információnk sincs. Szükség lenne a Műszaki Egyetem szakértőinek talajmechanikai felmérésére és a Duna felőli oldalon figyelőkutak kialakítására” – tette hozzá Záray. A professzor ugyancsak fontosnak tart egy átlátható és szakmailag megalapozott szabályozást az egyedi szennyezettségi határértékek megállapítására.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Ha Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a cégnek engedélyezett tevékenység “vicc”, akkor azonnal állítassa le a hulladék beszállítását és kezdeményezzen felülvizsgálatot az almásfüzitői tározóban zajló tevékenység kapcsán.” (greenpeace)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*