Halottak napja – Hosszabb nyitva tartás a temetőkben

Reggel 7 és este 8 óra között lesznek nyitva a fővárosi temetők a hétvégén és a jövő hét első két napján, ez idő alatt akár 1 millió ember is megfordulhat a sírkertekben – mondta Tóth Gábor, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. szolgáltatási igazgatója az MTI-nek.

A 15 fővárosi temető ezen a négy napon hosszabb nyitva tartással, reggel 7 és este 8 óra között várja a megemlékezőket, a temetőirodákban pedig reggel 8 és este 6 óra között tartanak ügyeletet, ahová bárki fordulhat kérdéseivel, problémáival, illetve rendezheti befizetéseit – közölte Tóth Gábor.A szolgáltatási igazgató szerint időjárásfüggő, hogy a hosszú hétvégén, a mindenszentek és a halottak napja közeledtével hányan keresik fel a temetőket, a BTI 600 ezer és 1 millió közötti látogatóra számít.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Új köztemető kivételével mindegyik temetőben tilos lesz a gépjárműforgalom. Beengedik azokat, akik autóval érkeznek és mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkeznek, és a nehezebben mozgó időseket, ugyanakkor Tóth Gábor arra kérte őket: lehetőleg délelőtt, 7 és 12 óra között keressék fel a sírkerteket. Az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben ingyenes kisbuszok segítik a közlekedést. Tóth Gábor azt javasolta: a látogatók a szombat-vasárnapot is vegyék figyelembe, mert “az a tapasztalat, hogy az utolsó két napban eszkalálódik annyira a forgalom, hogy közlekedési dugókat okoz a temetőn kívül és belül is”. A temetkezési intézet a három leglátogatottabb temetőben – vagyis az Új köztemetőben, a Fiumei úti sírkertben és a Farkasréti temetőben – világi és ökumenikus megemlékezést is tart.

A temetőkben a szokásosnál nagyobb létszámban lesznek jelen a rendészek, és a kerületi rendőrségek egységei is járőröznek a forgalmas napokon. Hétfőn és kedden mentőautó is készenlétben áll majd az Új köztemetőben. Miskolcon az önkormányzati tulajdonú temetők szombaton és vasárnap 8 és 17 óra között várják az emlékezőket, hétfőn és kedden pedig 8 és 21 óra között. A Szentpéteri kapui temető nagy ravatalozójában és a vasgyári temetőben november 1-jén imaliturgiákat tartanak. Az előbbi temetőbe hétfőn csak a mozgáskorlátozott-kártyával rendelkezők hajthatnak be, kedden azonban itt teljes egészében tilos a gépkocsival való közlekedés. A miskolci temetők környékén vasárnap és kedden ingyenes lesz a parkolás – közölte Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője.

Mindenszentek ünnepén, november 1-jén azokra a feddhetetlen, szent életű emberekre emlékeznek, akiknek nincs külön napjuk a katolikus kalendáriumban. Azt ezt követő napon, halottak napján, november 2-án az egyház ősi gyakorlatának megfelelően imádkoznak a meghaltakért, illetve üdvösségükért, ez a nap egyházi ünnepből vált
fokozatosan az elhunytakra való általános megemlékezés napjává. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.