Emlékszeminárium Los Angelesben

A Los Angeles-i magyar főkonzulátus a magyar származású Pulitzer József halálának 100. évfordulója alkalmából emlékszemináriumot tartott pénteken “Pulitzer és öröksége” címmel – tájékoztatta a külképviselet szombaton az MTI-t.

A lapkészítés történetének egyik legfontosabb alakja, a független, modern újságírás atyja az amerikai kongresszus első magyar származású tagja volt. Neve a New York-i Szabadság-szobron elhelyezett emléktáblán is olvasható.Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul megnyitójában hangsúlyozta, hogy Pulitzer pályája a szenzációhajhász újságírással indult, és jelentős szerepe volt abban is, hogy feltárjon korrupciós ügyeket, politikai botrányokat és gazdasági visszaéléseket, ami új törvények elfogadásához vezetett.
A szeminárium hét előadója különböző szempontokból közelítette meg Pulitzer tevékenységének értékelését. A történelmi áttekintéstől kezdve a sajtó mai helyzetéig, a nyomtatott sajtó előnyeitől az elektronikus sajtó hallatlanul gyors térnyeréséig rengeteg témát érintettek. Az amerikai előadók Amerika-szerte elismert kommunikációs szakemberek, újságírók voltak. James McGrath Morris, a “Pulitzer: Egy élet a politikában, a nyomdában és a hatalomban” című életrajz írója, Ken Brusic, Kalifornia állam harmadik legnagyobb, százötvenezres példányszámú újságjának, az Orange County Registernek az alelnök-főszerkesztője, William Cellis professzor, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Annenberg Újságíró-iskolájának vezetője, Susan Paterno professzor, a Chapman Egyetem újságírószakának vezetője, Tom Zoellner, a Chapman Egyetem professzora, Evelyn Larrubia, az Investigative News Network vezetője, a Los Angeles Times szerkesztője, valamint Mátsik György, az Amerikai Magyar Napló tulajdonos-főszerkesztője. Cellis, Zoellner, Paterno, Larrubia hosszú éveken át dolgozott a The New York Times és a The Washington Post lapoknál. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.