Webkamerát szereltek a Szabadság szoborra

Öt webkamerát szereltek fel a New York-i Szabadság-szobor fáklyájára, amelyek közel egy évszázada nem tapasztalt látványt kínálnak hamarosan a nagyközönségnek.

A kamerák pénteken kezdik meg közvetítésüket a New York városa és az Egyesült Államok jelképévé vált szobor 125. évfordulójára rendezett ünnepséggel egyidejűleg. A Hudson folyó torkolatánál, a Liberty-szigeten található, rézzel burkolt szobrot Franciaország adományozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából az amerikai népnek. Az eredetileg A Szabadság beragyogja a világot elnevezésű alkotás szabadságot szimbolizáló nőalakja fáklyát tart 12,8 méteres jobb kezében, erre szerelték fel az öt webkamerát. Az élő, online közvetítés nézői a szobor körüli autós forgalmat, hajók és repülőgépek útját követhetik nyomon, valamint nagyfelbontású panoráma felvételt láthatnak Manhattanről, Brooklynról és a szomszédos New Jerseyről.

1916-ig a szobor jobbjában levő létrán a nagyközönség is feljuthatott a fáklyához, ám amióta lezárták, csak a személyzet használhatja karbantartására. A cipősdoboz méretű acéltokokban elhelyezett, távvezérelt kamerák egyike közvetlenül lefelé néz a több mint kilencven méteres magasságból, így egészen különleges látványt kínál a szobor koronájáról és a talpazatánál tartózkodó emberekről. Két további kamerát is felszereltek Brooklynban, amelyek viszont a szoborra irányulnak. A webkamerák az EarthCam elnevezésű, New Jersey-i székhelyű vállalat adományai, az internetezők a cég honlapján és a Szabadság-szobor Nemzeti Park Szolgálat által működtetett weboldalán csatlakozhatnak a közvetítéshez. A webkamera ITT elérhető.  (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*