Ajándékba kapja a fenyőt idén a Vatikán

A Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye ajánlotta fel ajándékként a Vatikánnak a Szent Péter téren idén felállítandó karácsonyfát – közölte pénteken Milan Sasik munkácsi görög katolikus megyéspüspök.

Sasik elmondta: a Vatikánnak szánt karácsonyfa adományozásával kapcsolatos javaslatát az Egyházak és Vallási Szervezetek Összukrajnai Tanácsának az ülésén vetette fel, s azt a résztvevők jóváhagyták. A terv gyakorlati megvalósítása az Ukrán Görög Katolikus Egyházra és Lemberg (Lviv) polgármesteri hivatalára hárul – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál. A jelentés szerint Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi nagyérsek, az Ukrán Görög Katolikus Egyház vezetője idén júniusban tett római munkalátogatása során vitatta meg az ukrán állam által adományozott karácsonyfa Szent Péter téren való decemberi felállításával kapcsolatos szervezési feladatokat Tetyana Izsevszkával, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott szentszéki nagykövetével.

A Szent Péter téren idén karácsonykor felállítandó, 30 méter magas fenyőfát Kárpátaljáról, a rahói járási Tiszabogdányból (Bohdan) szállítják a Vatikánba, míg további 43 fenyőt Lemberg megyében vágnak ki a pápai lakosztály és az apostoli paloták termeinek díszítésére. A fenyőfákat december 12-ig juttatják el Rómába. A Szentszéknek központi karácsonyfaként szánt fenyő pontos helyét a görög katolikus egyház illetékesei egyelőre nem árulják el. Egyes hírek szerint a faóriás egy nehezen megközelíthető hegytetőn áll, ahonnan a november 24-re tervezett kivágása után helikopterrel viszik Rahóra. Úgy tudni, a kisvárosból Kárpátalja vezetőinek és a megyében működő egyházak püspökeinek a részvételével tartandó ünnepség keretében indítják útnak Rómába. Az idei vatikáni karácsonyfa-állítás különlegessége lesz, hogy azon az ukrajnai görög és római katolikus egyházak püspökein kívül az ukrán ortodox egyház vezetői is részt vesznek. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.