Több millió írástudatlan

Egy és kétmillió között van azoknak a száma Szerbiában, akik teljesen írástudatlanok vagy funkcionális analfabéták.

A belgrádi nemzetközi könyvvásáron a Szerb nyelv, helyesírás és írástudás címen megrendezett találkozó résztvevői hangsúlyozták, hogy az írástudatlanok száma rossz fényt vet az oktatás és nevelés helyzetére Szerbiában. A fórumon felszólaló írok, nyelvészek, egyetemi tanárok és újságírók hangsúlyozták, hogy lehangolóak a szerb egyetemista fiatalok írástudásával kapcsolatos adatok is.

Ami az írástudatlanság leküzdését illeti, e téren csak akkor van esély az előrelépésre, ha a társadalom is kellő mértékben felismeri az analfabetizmus leküzdésének jelentőségét. Biztatónak mondták a fórum résztvevői, hogy az idén ősszel 80 kijelölt iskolában több mint 2.800 felnőtt írástudatlan számára sikerült tanfolyamokat szervezni, amelynek résztvevői a betűvetés alapjait tanulják.

A projekthez az Európai Unió négymillió euró térítésmentes hitelt nyújtott. A szerb fővárosban a múlt vasárnap nyílt meg az 56. Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár. A belgrádi média szerint évek óta nem tapasztalt érdeklődés nyilvánul meg a könyvkiállítás iránt. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.