Pénzzel fűt egy miskolci alapítvány

Ferenczi Barnabás, a magyar jegybank készpénzlogisztikai igazgatója átadta Elek Jánosnak, a Miskolci Autista Alapítvány kuratóriumi elnökének egy bankjegybrikettet. A Magyar Nemzeti Bank az alapítványnak juttatta el a forgalomban elhasználódott, megsemmisített bankjegyekből készült bankjegybriketteket.

A Magyar Nemzeti Bank immár negyedik éve ajánlja fel jótékony célra a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegy-briketteket.

A jegybank évente 40–50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Megsemmisítési eljárásuk közben tömör, tégla alakú brikettek készülnek, amelyeknek fűtőértéke a barnaszénéhez hasonló, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások megtartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők. Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik csökkentésére, ugyanis a bankjegy-brikett helyettesítheti a drága fát, szenet. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.