Naponta 50 roma indul Kanadába ( VIDEÓVAL)

Naponta átlagosan mintegy 50 magyar roma érkezik Kanadába, a torontói Pearson nemzetközi repülőtérre és kér menedékjogot óriási terhet rakva ezzel a reptéri személyzet vállára – adta hírül a Sun News című kanadai napilap honlapján a határőrség beszámolóját idézve.

A kanadai bevándorlásügyi tisztségviselők szerint a Magyarországról érkező roma családok arra hivatkozva folyamodnak menekültstátuszért, hogy hazájukban üldözik őket a “szkinhedek vagy a neonácik”. Múlt héten egyik éjjel rekordszámú, összesen 110 menedékkérelmet nyújtottak be a torontói hatóságoknak. Egy illetékes elmondta, hogy a végén már kénytelenek voltak erősítést hívni a rengeteg kérelem feldolgozásához, hogy a romákat aztán továbbküldhessék a fogadóközpontokba vagy már kint élő hozzátartozóikhoz. A hatóságok aggódnak az egészségügyi ellátórendszer terhelése miatt is tekintettel arra, hogy a kérelmezők közül többen egészségi problémákkal küzdenek.
A kanadai újság szerda esti jelentésében emlékeztet: Kanada 2008. március 1-jével újfent megszüntette a vízumkényszert Magyarországgal szemben (korábban, 1994 és 2001 között volt már vízummentesség), ami után nagyobb menekülthullám indult el – az elmúlt három évben több mint hétezer magyar állampolgár kért menedékjogot az észak-amerikai országban. A kérelmek 23 százaléka pozitív elbírálásban részesült. A kanadai határvédelmi hivatal (CBSA) egyik tisztségviselője ugyanakkor elmondta: sok roma, még ha nem is kap menekültstátuszt, inkább illegálisan Kanadában marad, semmint hagyja azt, hogy visszatoloncolják Magyarországra.

videó itt megtekinthető

Richard Kurland bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvéd elmondta, a romáknak nem Kanada az egyetlen menekülési útvonal, hiszen bármely európai uniós országba visszamehetnek, kérhetnek menekültstátuszt és dolgozhatnak legálisan. Gina Csanyi-Roban, a torontói Roma Közösségi Központ vezetője kedden közölte: a város fogadóközpontjai megteltek és az újonnan érkezetteket egyéb szálláshelyekre tudják csak irányítani. “Ezek az emberek az életüket féltve menekülnek. A neonáci csoportok kiképzőtáborokat állítanak fel és erőszakot követnek el a romák ellen” – mutatott rá Csanyi-Roban. A roma központ vezetője szerint az nem oldja meg a problémát, ha esetleg Kanada ismét vízumkényszert vezet be Magyarországgal szemben.
Az ottawai magyar nagykövetség illetékese a lapértesülésre reagálva csütörtökön az MTI-nek elmondta: a kanadai hatóságoktól nem kaptak hivatalos megkeresést az ügyben. Helyes Imre, a nagykövetség vezető konzulja korábban az MTI-vel azt közölte: 2010-ben 1178 magyar állampolgár folyamodott menekültstátuszért, de végül 91,5 százalékuk visszavonta kérelmét vagy nem vitte végig az eljárást és a hatóságok megkeresésére sem reagált. Ez jelentheti azt is, hogy időközben hazatért, vagy illegális bevándorlóvá vált – jegyezte meg. A benyújtott kérelmek mindössze 2 százalékát fogadták el, 6 százalékot pedig elutasítottak. Ez év első öt hónapjában a 673 befejezett ügynek számító kérelemnek már a 7 százalékát elfogadták, 18 százalékát elutasították, míg a kérelmek háromnegyed részét vonták vissza vagy “hagyták el”.
Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek szeptemberben azt mondta: hozzávetőleg 7 ezer magyar állampolgár adhatott be kérelmet a kanadai hatóságokhoz a vízumkötelezettség eltörlése óta eltelt három és fél évben. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.