Viking települést tártak fel Írországban

Írország egyik első viking települését tárták fel Louth grófságban, Castlebellingham közelében, amely méretében és jelentőségében Dublinnel vetekedett.

A vikingeknek két “telelőbázisuk” volt Írországban, közülük az egyiknek Dublin számított. A másiknak, Linn Duachaill nevű településnek azonban csupán az emléke maradt fenn a mondáknak köszönhetően, de senki sem tudta, hogy hol lehetett. Az egykori viking település felkutatásra egy csoport régész és helytörténész vállalkozott, akik nagyszabású ásatásokat végeztek – olvasható a BBC News (http://www.bbc.co.uk) hírei között.

A feltárások során került napvilágra a 0,6 négyzetkilométeres erődített település, amelyet Kr.u. 841-ben alapítottak a vikingek. Itt javították hajóikat, innen kereskedtek a környező vidék lakosságával, de innen indultak portyára is. Becslések szerint 4-5 ezer harcos és vagy kétszáz hajó nyert itt elhelyezést.  “Míg Dublin inkább kereskedővárosként fejlődött, ez a település a portyázók központja volt” – vélekedett Micheál McKeown történész, a régészeti expedíció tagja. Az ásatások során nagy mennyiségben kerültek elő a hajóácsok által használt szegecsek, fizetőeszközként szolgáló ezüstdarabkák, de találtak szekercét, ahogy a rabok “megbéklyózására” szolgáló láncokat is. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.