Kuruzsló fogtechnikus

Kuruzslással gyanúsít a rendőrség egy velencei fogtechnikust, aki diploma nélkül végzett fogorvosi tevékenységet – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika hozzátette: az 55 éves férfit összehangolt akció keretében a rendelőjében, fogorvosi beavatkozás közben tetten érték és elfogták kedd délután. A fogtechnikust kuruzslással, az asszisztensnőjét pedig bűnsegédlettel gyanúsítják, mindkettőjüket őrizetbe vették.  A rendőr százados tájékoztatása szerint a férfi ellen két hónapja indított nyomozást a Gárdonyi Rendőrkapitányság a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének jelzése alapján. Ez idő alatt gyűjtötték össze azokat az okirati és személyi bizonyítékokat, amelyek alapján a gyanúsítottat elfogták.

A férfi házában a szakfelügyeletet ellátó főorvosok jelenlétében végzett, öt órán át tartó házkutatás során lefoglaltak egy kompletten felszerelt fogorvosi rendelőt, rengeteg fogászati eszközt és sok okirati bizonyítékot. A szóvivő kitért arra: a rendelkezésre álló adatok szerint a fogtechnikus évek óta végzett olyan fogászati beavatkozásokat, amelyeket csak diplomás orvos végezhet. Széles pacientúrája volt. A nyomozás során vizsgálják a fogászati beavatkozások során használt eszközök, gyógyszerek beszerzési vonalát, s ellenőrzést végeznek az elvégzett tevékenységekért kapott anyagi ellenszolgáltatással kapcsolatban is. Az eljárást lefolytató gárdonyi rendőrkapitányság nyomozói kezdeményezik mind a férfi, mind pedig az asszisztensnője előzetes letartóztatását.
A jogszabály szerint azt, aki “a kuruzslást orvosi gyakorlatra jogosultság színlelésével” követi el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. Aki pedig jogosulatlanul vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet fejt ki, az vétséget követ el, s egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel sújtható.

Floridában is előfordult néhány éve hasonló eset, a hatóságok őrizetbe vettek egy asszonyt, mert fogorvosként praktizált egy garázsban, amit mindössze egy fúrókészlet és egy nyugágy segítségével alakított át praxissá. Az 56 éves Rosa Maria Toledo-t azonnal  letartóztatták. A rendőrök a garázs egyik szekrényében lenyomatokat, fogragasztót, részleges fogpótlást és hidakat fedeztek fel. Az előjegyzési naplóban páciensek százainak adatait találták meg. A rendőrök elmondták, vannak információik arról, hogy a nő korábban praktizált fogorvosként Mexikóban, mielőtt az USA-ba költözött volna. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.