A világ legnagyobb hajókiállítása Fort Lauderdale-en

Fort Lauderdale-t kiterjedt és bonyolult csatornarendszerének köszönhetően Amerika Velencéjének is nevezik. A város Floridaállamban, Broward megyében található, tökéletes hely a világ legnagyobb hajókiállítására. 

Minden vízisport-imádó figyelme Florida felé fordul a hétvégén. Több mint 3 milliárd dollár értékű hajók, jachtok, szuper jachtok, mutatkoznak be október 27 és 31. között több mint 3 millió sq. feet területen földön és vízen egyaránt. A kiállításon jelen lesz például New Jersey-ből a Mainship hajógyár, amelynek alapjait egy német emigráns, Henry Luhrs, rakta le az 1830-as években. A gyár mai nemzetközi hírnevét valójában a szintén Henry névre keresztelt unokájának köszönheti. Ifjabb Henry Luhrs a Pilot elnevezésű motoros hajócsaládot azoknak találta ki, akik nem száguldozni szeretnek a tengeren, inkább családi túrákat tennének, mondjuk horgászattal egybekötve.

A válság ellenére hatalmas érdeklődés várja a kiállítást. Minél magasabb hajóosztályról van szó, az amerikai tapasztalatok szerint annál később mutatkozik meg a kereslet alakulásában a recesszió hatása, amikor pedig élénkülni kezd a gazdaság, legelőször a kis sport- és halászjachtok vásárlói térnek vissza a boltokba, később követik őket a luxuskategóriákban utazók. Paradox módon a gazdasági visszaesés még a valóban egyedi gyártású, 80 lábnál hosszabb úgynevezett megajachtok potenciális vásárlóit is elriasztja, aminek inkább lélektani okai vannak, elvégre – mint a 140 éves múltú Burger Boat Co. vezérigazgatója fogalmaz – senki sem szereti, ha a képébe vágják, hogy sokmilliós játékszerre költi a pénzét, amikor cégei dolgozókat bocsátanak el.

Digitális katalógus itt letölthető

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.