Díjeső a Magyar Operett Napján

Díjátadók és díjazottak együtt (Fotók: Éder Vera)

Tizedik alkalommal tartottak díjátadót a Magyar Operett Napja alkalmából a Budapesti Operettszínházban október 24-én. Az eseményre a pár nappal korábban bemutatott Lehár-operett, a Cigányszerelem előadás szünetében került sor.

A díjátadást Hammerstein Judit, kulturális államtitkár-helyettes szavai nyitották, aki ünnepi beszédében elismerően szólt a Budapesti Operettszínház belföldi és külföldi sikereiről. Az elismeréseket tizedik alkalommal ítélték oda, a Kálmán Imre zeneszerző születésnapján (egyben Lehár Ferenc halálának évfordulóján), október 24-én ünnepelt Magyar Operett Napja alkalmából.

<p>Díjátadók és díjazottak együtt (Fotók: Éder Vera)</p>

A 2010/2011-es év operett színésze a színház gáláiban nyújtott kiemelkedő alakításaiért Peller Károly lett. “Pont tíz éve kaptam a Marsallbot-díjat, így ez egy szép jubileum számomra. Megtisztelő volt ezekkel a művészekkel együtt állni a színpadon a díjátadás során, hiszen Németh Sándor az örök példaképem, Oszvald Marika felülmúlhatatlan, Boncsér Gergely és Bordás Barbara Operett Akadémiás növendékeim voltak, Vágó Zsuzsinak hatalmas rajongója vagyok, Kerényi Miklós Gábort pedig nem kell bemutatnom…”

Németh Sándor életműdíjas lett

Az elmúlt évad Musical Színésze díjat ezúttal Vágó Zsuzsi kapta, aki többek között a Miss Saigonban nyújtott alakításáért nyerte el az elismerést, mellyel régi szerepálma teljesült. “Megtisztelő és nagyon örülök a kitüntetésnek. Boldogsággal tölt el, hogy fantasztikus művészek és művésznők után én is megkaptam a díjat. Oszvald Marika mellett állni a színpadon pedig nagyszerű érzés volt, mivel nagyon szeretem és tisztelem őt, példaképemnek tartom, mert olyan energiával rendelkezik, amely irigylésre méltó.”

Az évad legígéretesebb ifjú művészének adható Marsallbotot Boncsér Gergely vette át a tavaly díjazott Bordás Barbarától. A fiatal művész az előadásokon és a Lehár Ferenc Nemzetközi Énekversenyen nyújtott teljesítményéért kapta meg a vándordíjat.“Számomra jó visszaigazolás ez az elismerés arra, hogy az út, melyen ezen színház nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően elindultam, helyes. Ez kötelezettséget jelent a további kitartásra és alázatra.”

Az idei évben először adta át Birinyi József, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője, a Hungarikum Szövetség elnöke a Hungarikum-díjat, melyet Oszvald Marika kapott pályáján nyújtott teljesítményéért. “Rendkívül megtisztel, hogy egy újonnan alapított eismerést elsőként kaptam meg. Jólesik, mert ezáltal is érzem a szeretetet, ami övez. Nagy boldogsággal tölt el, hogy a hazámban tudtam elérni és megvalósítani az álmaimat. Sokat jártam külföldön, de itt érzem igazán itthon magam.”

Németh Sándor, aki évtizedeken át volt a budapesti társulat vezető művésze, teljesítményéért kapta az Életműdíjat, azért a nemzetközi szereplésért, amellyel a hungarikumnak számító magyar operettet népszerűsítette Európában és a tengeren túl is. A díjat a Musica Hungarica Kiadó igazgatója, Éliás Tibor adta át. A díjazottat hatalmas vastaps fogadta.Végül pedig egy nagydíj is kiosztásra került, melyet Kerényi Miklós Gábor – KERO® kapott munkásságáért, aki éppen tíz éve főigazgatója a Budapesti Operettszínháznak. Éliás Tibor eredményeit ismerte el e kitüntetéssel. A Magyar Operett Napjára került ki egyébként a nyomdából a Rózsavölgyi Zeneműkiadó új kötete, Gál Róbert A szenvedély muzsikája című könyve, amely Kálmán Imre életét, sorsát, muzsikáját és utóéletét tekinti át, és amelyet a Budapesti Operettszínházban mutatott be a teátrum főigazgatója.

Kálmán Imre szenvedélyes életet élt – szögezi le a szerző. Hallatlanul népszerű muzsikáját már száz éve kedveli ország-világ. Életének érdekességei elevenednek meg szóban és képben a könyv lapjain, nagy slágerei pedig a legnépszerűbb előadók (Fedák Sári, Király Ernő, Honthy Hanna, Rátonyi Róbert, Zentay Anna és sokan mások) tolmácsolásában hallhatók a könyvhöz mellékelt CD-n. A kötetben egy évszázad hazai bemutatóiról, köztük a ma is futó előadásokról készült fotók is igazolják: mennyire örök Kálmán Imre operettvilága. Ezt egyébként egy rögtönzött műsorral a színház fiatal sztárjai, Bordás Barbara, Boncsér Gergely, Szendy Szilvi és Kerényi Miklós Máté is igazolták a könyvbemutatón. (operettszinhaz.hu)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.